10 nov Lästips

Stig Claesson skrev fantastiskt bra böcker. Han skrev om kärlek, avfolkningen av landsbygden och Europa. Några tips:

Berättelse från Europa: Debutboken från 1956. Håller än idag och beskriver en resa i efterkrigseuropa och mötet med krigets konsekvenser.

Brev till en hembygdsgård: Berättelsen tar sin början en natt på järnvägsstationen i Warszawa 1947. Järnvägsstationen var det enda hus som hade tak i Warszawa och där barn som lemlästats av kriget sover på nätterna.

Vem älskar Yngve Freij: Om fyra personer som bor lite avsides och känner sig bortglömda av omvärlden. De går som "fornminnen" enda tills de börjar visa upp en gammal husgrund som de påstår vara en grav efter vikingahövdingen Yngve Freij.

Bönder: Om pojken som växer upp i storstaden men har rötterna i ett småbrukarsamhälle och morfar är skomakare. Och om hur de tjuvfiskar kräftor.

Allt står i lågor: En man minns en förtrollad natt med Ann- Charlotte och hennes vänner. En ljummen natt i det lilla samhället som håller på att avfolkas. Hopptornet lutar vid badplatsen och är avstängt. Men vem bryr sig om det.

En vandring i solen: Om en man som ensam och dyster åker på solsemester. Han lever upp och kanske kan det bli något...

Svart asfalt grönt gräs: En fantastisk självbiografisk uppväxtskildring om det mycket hårda livet på det fattiga Söder. Om föräldrar som "invandrat" från landsbygden och inte förstår sig på livet i staden.

Det finns många fler.

Idag har Carnegie förlorat sitt tillstånd att bedriva bankverksamhet och staten tar över. Vem ska Odell anlita nu för att sälja  ut vår gemensamma egendom?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0