27 nov Platt skatt och skitiga sjukhus

Det blir skitigt på sjukhusen när landstingen handlar upp städning till lägstbjudande. Det är bra att det blir debatt om det! Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt att städningen inte sköts i en tid när antibiotikaresistenta sjukdomar sprids på sjukhusen. Jag skäms som medborgare i nationen Sverige över detta. Då och då visas reportage från länder med sämre välfärd än Sverige eller ingen offentlig välfärd alls. Man förfasar sig över slitna lokaler där sjukvård ska bedrivas och att en god sjukvård köps för pengar av den som har råd. Jag undrar - är vi på väg dit? När kommer TV- teamen från andra länder hit och visar bilder på skitiga sjukhussalar och ostädade toaletter? Fy fan, säger jag!

Och i dagens tidning slår J Duveborn som vanligt ett slag för den platta skatten. Den här gången som recept mot socialbidragsberoende. Någon går det kanske att lura, men införandet av en platt skatt innebär att progressiviteten tas bort, det vill säga höginkomsttagare får lägre skatt. Vad det har med beroendet av socialbidrag att göra är en gåta som J Duveborn med sin skruvade logik möjligen kan få till. För andra med den vanliga logiken som instrument är det förmodligen helt andra åtgärder som ska till för att ge stöd till dem som av olika skäl hamnat i bekymmer. Stödet kan säkert göras bättre än nu, det är en sak, men att inbilla sig att platt skatt är en del i det åtgärdspaketet är väl långsökt. Det är nog hästskitsteorin som spökar här också.

Nu har vi alltså skitiga sjukhus och de som ropar på platt skatt. Vad göra? Den platta skattens väg leder raka vägen mot upphörandet av välfärdssamhället. Ska vi ha rena sjukhus vill det nog till ett annat synsätt. Det handlar om solidaritet och att bidra efter förmåga och ta emot efter behov. Det kanske helt enkelt är så att andelen offentlig konsumtion behöver höjas något på bekostnad av den privata. Det vill säga lite högre skatt. Vi verkar ju i allmänhet inte lida brist på prylar. Jag hörde igår att elektronikhandeln räknar med att sälja flera hundratusen smådatorer (minns inte exakt hur många hundratusen det handlade om), som blivit mycket populära, om året.

Men det viktigaste av allt: Välfärd för alla ger oss ett bättre, mer effektivt, mer demokratiskt och mer rättvist Sverige. Det begriper inte plattskattens förespråkare J Duveborn.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0