11 okt Socialdemokraterna ska ta ledningen

Nu är inte tid för partitaktiserande. Det råder en global finanskris, lågkonjumkturen griper tag om människors välfärd. Vi har statsminister som är blek och villrådig. Borta är självsäkerheten fråbn valrörelsen. Finansminsiter Borg ser allt mer sammanbiten ut och till och med näringsminister Olofsson är mindre klämkäck än vanligt. Det som nu sker  måste vara en mardröm för regeringen. Invgvar Carlssons kloka ord om samförstånd i krisen klingar ohörda. För S- hatarna i regeringen måste det vara det värsta tänkbara scenariot  man kan tänka sig att inleda en dialog med den socialdemokratiska oppositionen.

Nu finns det bara ett läge för en socialdemokratisk ledning. Det är att visa på statsmannaskap. Socialdemokratiska ledare ska alltid vara beredda att stiga, ta ledningen och därmed samhällsansvar. I kriser behövs trygga ledare. Nu är det tid för Mona Sahlin att visa det ledarskapet. Nu är det inte tid att ägna sig åt partitaktiska manövrer om vem eller vilka vi ska ingå regering med efter valet. Den tiden kommer, men inte just nu.

Vi behöver nu mer än någonsin en vital socialdemokrati som förenar visioner med konkret vardafgspolitik. Vi är en rörelse som behöver en ny framtidsdiskussion som förmår att fånga både de stora och de små frågorna. Vi ska ha en bra generell välfärd, vi ska ha trygga försäkringar och starka fackföreningar. Nu i helgen befinner jag mig i Finspång på besök hos föräldrar och syskon. Här har socialdemokratin haft makten sedan 20- talet. För någon månad sedan tog borgerligheten över med stöd av Vänsterpartiet. Folkets Hus har nyligen gått i konkurs. Jag hoppas innerligt att det inte är tecken på vad vi har att vänta i framtiden. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0