20 okt Vem formulerar hoppet?

Vem formulerar hoppet? Ja, den frågan ställer Helle Klein i dagens krönika i Aftonbladet. Det är utan tvekan den allra viktigaste frågan för oss nu. Precis just nu i kapitalismens kris, när girigheten riskerar människors välfärd, just då är det vår uppgift som socialdemokrater att formulera hoppet. Nu kan det ju låta som väl stora ord att "formulera hoppet", men jag tror ändå det är så vi ska fundera.

Igår skrev jag att det är strävsamt politiskt arbete som gäller för oss som tror på politiken och demokratin, och inte stora ord om kapitalismens snara död. Det är i det dagliga, strävsamma arbetet vi skaffar oss förtroende för den socialdemokratiska politiken, men detta dagliga arbete måste också ha sin grund i idéer som väcker drömmar, som får tankarna att lyfta, som känns trovärdiga och möjliga att genomföra.

För mer än 100 år sedan fanns det de som kunde "formulera hoppet" om en bättre framtid på ett trovärdigt sätt. Annars hade arbetarerörelsen inte växt till den rörelse den så småningom blev. Nu handlar de stora frågorna om annat. Nu har vi här i detta välfärdsland våra omedelbara vardagsbehov tillgodosedda. Bostäderna har en hyfsad standard, vi har starka fackliga organisationer, vi har semester, sjukvård för alla och pensioner.

Nu måste andra frågor formuleras på ett sådant sätt att de väcker drömmar och förhoppningar. Det handlar om trygghet, om möjligheterna att äga makten över sitt liv och sina val, det gröna och långsiktigt hållbara om en rättvisare värld och inte minst om att stärka inflytandet över frågor på platsen där man bor, arbetar eller går i skolan. Lyckas vi formulera allt detta på ett trovärdigt, då kanske vi kan säga att vi lyckats "formulera hoppet." För oss som demokratiska socialister finns ingen viktigare uppgift just nu.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0