23 okt Glesbygdskommunen Kristianstad

Kristianstads kommun är Skånes till ytan största kommun. Av de 77 000 invånarna bor fler än hälften utanför centralorten Kristianstad. Kommunen är den kommun som har flest tätorter. Det bor alltså många i mindre samhälle, byar och på landsbygden. Det har funnits och finns en stor ambition att erbjuda en god service även på de mindre orterna. Därför finns det gott om små skolor, bibliotek och äldreboenden runt om i hela kommunen.

Idag har jag varit på besök i Rickarums skola, den minsta i kommunen med bara 22 elever i åldrarna 6 till 11 år. Det finns en stort engagemang för skolan i byn. Kanske kan den utökas med en förskola? Kanske kan de större barnen, från 9 år, åka till en annan skola? Ja, funderingarna får fortsätta och min uppfattning är att vi ska titta på alla möjligheter som gör det möjligt för skolan att leva kvar. Vi ska göra det i dialog med föräldrar och personal. Naturligtvis finns det gränser för hur liten en skola kan vara, det finns också ekonomiska gränser, det är jag övertygad om att de allra flesta förstår. Fördelen för Rickarum och Äsphhult är att barnantalet kommer att öka de närmaste åren. Och det är kanske inte så konstigt, det är en fin del av kommunen.

Varslen ökar och skatteintäkterna räknas ner. Dessvärre blir nog de närmaste åren tuffa för kommunen. Vi behåller hålla uppe den offentliga konsumtionen för att trygga välfärden. Det är naturligtvis ideologiskt riktigt ur borgerlig synvinkel att sänka den statliga skatten , men särskilt huvudlöst just nu. Offentliga satsningar är effektiva och kan hejda allt för stora orättvisor. Pengar kommer att behövas för att hålla uppe välfärden i kommunerna. Staten behövs extra mycket i kärva tider.

Kommentarer
Postat av: johan

åter ute på nätet och konstaterar att du ligger i med bloggen.

2008-10-23 @ 21:03:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0