26 okt Bankerna förstatligade och demokratikanon

Jo, i praktiken har regeringen förstatligat bankerna genom att utfästa en garanti på 1500 miljarder kronor. En och annan liberal skyller statsmakter här och på andra ställen för finanskrisen. Det är stater som USA , menar dom, som gett bankerna tillstånd att ägna sig åt spekulation och osäkra lån! Ja, man kan naturligtvis se det som att det är statsmakternas fel, men knappast som extremliberalerna tänker sig. Problemet är ju att så fort stater lättar på någonting så hugger kvartalskapitaliserna direkt och letar möjligheter till spekulation och vinstmaximering. Nu när bankerna i praktiken är förstatligade är det också högst rimligt att staten tar ett stadigt grepp om bankvärlden och ser till så att dessa inte skor sig på de som ska ha ihop till räntor och amorteringar. Det behövs inga rekordstora räntegap mellan in- och utlåningsräntor.

I dagens Sydsvenskan förslår den folkpartistiske riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson att en demokratikanon ska sammanställas, det vill säga en samling skrifter som belyser vad som är viktigt för demokratin och hur det demokratiska Sverige växt fram. Det är ett utmärkt förslag. Då kanske det också bli tillfälle att berätta om att högern i Sverige varit emot det mesta som främjat demokratins utveckling i Sverige, med början i sin kamp mot den allmänna rösträtten. Förslaget om en demokratikanon passar dock särskilt bra just nu. Det behövs en sådan att sätta i händerna på bank-  och andra bolagsstyrelser. Låt dem ha en obligatorisk stund varje styrelsemöte med en demokratidiskussion innan besluten  börjar fattas. Kanske det kan leda till mer eftertanke innan man sätter igång pyramidspelet igen. Läs förresten Johan Ehrenbergs utmärkta krönika i gårdagens Kristianstadsbladet. Då förstår man också vem som bäst behöver en demokratikanon.

Det känns riktigt bra med uppmuntrande kommentarer till bloggen. Tack kamrat M för dina positiva ord. De sitter riktigt bra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0