27 okt Kultur

Några funderingar efter kvällens S- föreningsmöte om kultur. Det blev ett trevligt samtal med Göran Persson, riksdagsledamot från Simrishamn och ledamot i riksdagens kulturutskott, Claes- Göran Jönsson, socialdemokratisk vice ordförande i kulturnämnden Skåne och Jan Carlsson som är S- märkt vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden här i Kristianstad.

Som bidrag till det rådslag om socialdemokratisk kulturpolitik som pågår lämnar  jag efter kvällens diskussion följande synpunkter:
- Kulturen är en demokratifråga - Alla har rätt till kultur.
- Barn och unga ska få prova och ta del av många kulturformer.
- Gör kulturen mer tillgänglig bland annat genom digital teknik där man i ett Folkets Hus kan få se och uppleva en föreställning i direktsändning från till exempel Metropolitan i New York.
- Mer stöd till folkbildningen.
- Ökat stöd till fria grupper och kulturarbetare.
- Skapa mötesplatser där olika kulturformer kan visas och utövas.
- Det behövs fördjupade diskussioner om hur samhällets kulturstöd fördelas. Är det försvarbaret att smala kulturyttringar som relativt få tar del subventioneras med mycket stora belopp?
- Det behövs en diskussion om intäktskällor.
- Kultur ska hanteras så lokalt som möjligt. Kultur ska vara en del av vardagen. Skolan har en nyckelroll.
- Även om kulturen har ett egenvärde kan vi också ha nytta av den, till exempel för turism, tillväxt, folkhälsa och demokratisträvanden.
- Vi behöver diskutera mera om den nationella kulturpolitikens roll. Min uppfattning är att vi ska ha en nationell kulturpolitik som innebär att vi som bor och verkar i Sverige också har ett ansvar för hela landet, inte bara Skåne. Ibland tycker jag att det blir för mycket prat om det skånska. Det används ibland på ett sätt som uttrycker gränsdragning mot övriga landet. Våra regionala förtjänster och egenheter ska vi naturligtvis använda oss av, men inte på ett sätt som markerar avstånd utan snarare som markerar gemenskap och tillhörighet. Olikheterna berikar.

Och efter kvällens Aktuellt konstaterar jag att torskbeståndet i östra Östersjön är på bättringsvägen. Dock vill inte Världsnaturfonden att vi äter den lagligt uppfiskade torsken så den exporteras istället till Frankrike. Det borde väl ändå vara OK att äta lagligt fiskad torsk som är fångad enligt godkända kvoter. Trovärdigheten med en sådan rekommendation, det vill säga rödlistningen, blir ganska låg. Nu säger forskare att det är OK att öka kvoterna för torskfiske i östra Östersjön nästa år, vilket också blir EU- regel. Då borde det vara grönt även för oss konsumenter här att äta lagligt fiskad torsk utan dåligt samvete.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0