7 okt Skolfrågor

Idag har barn- och utbildningsnämnden i princip ställt sig bakom att en skrivelse från kommunerna i Skåne nordost ska skickas till utbildningsdepartementet och påtala risken för överetablering av gymnasieskolor pga av alla friskolor som får tillstånd. Frågan var uppe i samverkansorganet för gymnasieskolor i Skåne nordost, som består av nämndspresidierna i respektive kommuns utbildningsnämnd. Alla uttryckte oro för denna överetablering och de borgerligt styrda kommunerna Hässleholm och Osby hade inget att invända mot en sådan skrivelse. Mycket intressant, tycker jag. Det här är ett exempel på att friskolepolitiken har havererat.

"Från ansvar till lydnad" är en titel på en bok om skolans utveckling. Den titeln tycker jag uttrycker mycket väl vad skolans utveckling handlar om. Det handlar om ansvar, inte om krav. Detta ständiga tjat om krav är förödande för skolans och
de studerandes utveckling. Att däremot tala om att vi har ansvar, att alla i skolan har ett gemensamt ansvar, känns oerhört mycket mer positivt. Med ansvar växer man som människa, med uppfattningen att det är krav som behövs krymps man som människa. Tilltron till individens egen vilja och kraft  ger självförtroende. Om man som ung lever med en vuxenvärld runt omkring sig som bara är kravställare behövs ingen egen kreativitet, ens utveckling hämmas.

Idag sjönk börsen bara med 2,4% och Island har ännu inte gått i konkurs. Vi håller tummarna för att Island som nation ska överleva några spekulanters girighet. Nyliberalismen är livsfarlig!

Kommentarer
Postat av: Anne

Det finns tyvärr många faror här i livet, men du har rätt i att nyliberalism är farligt men själv tycker jag att kristdemokrater är livsfarliga när det gäller skolans värld...

Friskolor kan väl i och för sig ha sin plats i samhället men inte på bekostnad av den "vanliga" skolan, jag vill inte se en elitskola som bara vissa har råd med ej heller en elitskola i kommunal regi.

Visst är idén om inriktning matte, svenska eller engelska en bättre idé

Anne

2008-10-08 @ 16:44:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0