9 okt Nidbild om socialdemokraterna

"Partiet bildades som en kamporganisation mot företagare och företagande", skriver Nils- Eric Sandberg om socialdemokraterna, dagens krönikör i Kristianstadsbladet. Borgerliga ideologer har alltid försökt att förknippa det socialdemokratiska partiet med allehanda  negativa företeelser. Man borde inte förvånas, men frågan är om inte Sandberg tar priset när det gäller att ljuga om socialdemokraterna.

Det socialdemokratiska partiet bildades 1889 i ett fattigt och underutvecklat samhälle utan demokratiska fri- och rättigheter för flertalet invånare i Sverige. Målet var att omdana Sverige till ett land med trygghet och lika rättigheter för alla. Det skulle ske med demokratin som metod och en allmän och lika rösträtt för alla vanns så småningom, trots högerns motstånd. Socialdemokratin har altid ställt sig på demokratins sida mot både kommunism och fascism.

När det gäller företagande kan vi konstatera att Sverige utvecklats till en modern industrination under det socialdemokratiska styret. Vore det så som Sandberg skriver att partiet bildades som en kamporganisation mot företagande skulle knappast landet utvecklats som det gjort. Däremot, förmodligen till skillnad från Sandberg, är det vår bestämda uppfattning att företag  och företagande kan utvecklas med en arbetsrätt som skyddar den anställde, med höga krav på arbetsmiljön och med kollektivavtal och starka fackföreningar. Får Kristianstadsbladets krönikörer ljuga ihop precis vad som helst?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0