12 okt EU och freden

1947 byggdes i Bosnien fredens och ungdomens järnväg. Flera hundratusen ungdomar från hela världen deltog i bygget. Drömmen om en bättre och fredligare värld var det som inspirerade dessa ungdomar. Många hade själva erfarenheter av kriget och dess fruktansvärda konsekvenser. Många hade följt kriget på avstånd och sett dess följder. Det som förenade dem var längtan till något annat, något nytt. Ett nytt Europa skulle byggas, där ungdomen banade väg för det nya.

En av dem som deltog var den 18- årige blivande författaren och konstnären Stig Claesson. På väg till Bosnien satt han och en kamrat en natt på järnvägsstationen i Warsava. De satt, som han beskriver det i boken "Brev till en hembygdsgård", i den enda byggnad i Warsava som hade tak. På järnvägssationen befann sig också en grupp krigsinvaliserade barn som vaktades och skyddades av en pojke med gevär. När pojken med geväret gick fram och tillbaka över golvet släpade gevärskolven mot golvet. Barnen som han skyddade saknade armar och ben. De satt och sov i det enda hus med tak. På dagarna placerades de ut i staden för att tigga.

Temat om krig och fred i Europa återkommer genom hela Stig Claessons författarskap. Det blev inte evig fred. Det Jugoslavien som han tyckte så mycket om slets en gång till sönder av krig. I en av hans senare böcker funderar han över fredens villkor och säger om EU att om det innebär fred så skål för detta EU!

För två veckor sedan träffade jag på Lekholmens förskola en grupp förskolepedagoger från Sverige, Litauen, Rumänien, Slovenien och Portugal, som arbetar tillsammans med ett projekt. Jag tycker det är fantastiskt!. EU må vara byråkratiskt och dyrt, men krig är dyrare. EU behövs som en förenande kraft i Europa. Men det räcker inte med det. Det behövs ett mer soiidariskt inriktat EU. Därför är EU- parlamentsvalet nästa år mycket viktigt. Vänstern i Europa behövs!

Kommentarer
Postat av: Joel Persson

Hej Anders



Trevlig läsning det här, du skriver bra och läsvärt. Skönt att det börjar röra sig på hemsidan!



Mvh Joel

2008-10-13 @ 18:11:11
URL: http://joelp73.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0