1 april Viktigt möte

Vi hade bra en bra diskussion i BUN- gruppen igårkväll. Dels diskuterade vi de sparförslag som lagts där vi vill minska betinget för förskolan och inte införa måltidsavgif i gymnasiet. Det statsbidrag som betalas ut till kommuner och landsting brukar indexeras med hänsyn till- löne- och annan kostnadsutveckling. Så har inte skett i år. Regeringen har prioriterat skattesänkningar och därför är nu den offentliga välfärden i fara. De miljoner som nu uteblivit i statsbidraget till kommunen hade annars gjort god nytta i skolan.

Vi diskuterade även framtiden ocfh vad det är för frågor vi ska lyfta fram i budgetarbete, i styrkort och inför valet nästa år. Vi ska tydligt och klart visa att vi står för kunskap och bildning, till skilllnad från Björklund som mest är intresserad av disciplin- och ordningsfrågor. Det är med kunskap och bildning människor kan ta makt; makten över sina egna livsval och makten att påverka och förändra det samhälle vi lever i.

Vi behöver också satsa mer resurser på dem som behöver extra stöd i skolan. Helst tidiga insatser. De läs- och skrivaprojekt som pågår nu är bra, där yngre elever under en tioveckorsperiod får träna mer intensivt. Det är dock viktigt att den metodutveckling som sker vilar på en vetenskaplig grund. Därför är vårt pedagogiska center viktigt.

Idag ska jag åka till Malmö och delta på Länsmuseernas samarbetsråds årsmöte. Samarbetsrådets medlemmar, det vill säga länsmuseerna,  träffas två gånger om året. Mötena hålls på olika länsmuseer runt om i landet. Under de drygt tio år jag varit med i museistyrelsen har det inneburit att jag fått förmånen att besöka museer härifrån de sydliga delarna av landet och upp till Umeå och Kiruna. Det har varit oerhört givande att ta del av hur man arbetar med vårt rika kulturarv i hela Sverige. Men idag blir det alltså Malmö och det är ju trrevligt det också.

Kommentarer
Postat av: Sten Sandström

Hur får vi ut vår politik till våra kommuninvånare? De tre första styckena borde läsas av fler än vi som går in på din blogg. I referatet i K-bladet efter nämndsammanträdet kanske något kommer med - på tidningens villkor. Är insändarsidorna ett möjligt - och lämpligt? - forum. Vad jag saknar ett (s)-alternativ till K-bladet!!!

2009-04-03 @ 17:47:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0