11 april Påskaftonsförmiddag

Lyssnar just på P1. Det är ett program med ytterligare en kritisk granskning av Liza Marklund och hennes böcker om Mia Erikson. Det finns uppenbarligen många omständigheter som tyder på att mycket var påhittat. I dagens program tas även en gammal artikelserie från tidigt 90- tal i Expressen om verksamheten "Trossen", för misshandlade kvinnor. Artiklarna skrevs av Liza Marklund och påstod att "Trossens" verksamhet var oduglig och endast till för att berika ägaren. I progammet. I programmet redovisas uppgifter som motsäger Marklunds reportage.

Den slutsats jag kan dra är att stora media som når ut till många och framträdande mediapersonligheter har väldigt stor makt. En "sanning" som sätts i tidningar eller TV verkligen uppfattas som och blir sann. Den makten och den sanningen kan drabba hårt och skoningslöst. En människa utan tillgång till samma makt är  helt chanslös.

Makthavare inom media har ett ohyggligt stort ansvar för människors väl och ve. Men eftersom makt alltid korrumperar behövs modiga människor som ifrågasätter även den makten.

Det var en mycket bra insändare av Dan Berger i dagens K- blad. Han redovisar klart och tydligt konsekvenserna av det synsätt som borgerligeten  står för när det gäller människor som har det tufft och som behövt den sysselsättning som erbjudits på C4 Arbetsmarknad.Det finns de som har en en ganska lång sträcka tillbaka till ett vanligt arbete, efter till exempel sjukdom, sociala problem och missbruk. En väg tillbaka är nu stängd, den via C4 Arbetsmarknad. Det börjar också märkas nu att de som fått något meningsfullt att göra där inte längre är kvar. Rastplatser och badplatser är ostädade, kommunen behöver köpa tjänster av andra för några av de uppgifter arbetslagen på C4 Arbetsmarknad har skött. Samtidigt sägs ett antal av dem upp som arbetat som handledare i verksaamheten. Detta är fullständigt vanvett! Ingen kan ju tjäna på en sådan här politik. Det finns bara förlorare och klassamhället får allt tydligare konturer.


Trots företeelser som gör tillvaron dyster, som är svåra att släppa taget om och sluta fundera på så ska man njuta av tiden och livet när det är möjliigt. 
Solen skiner idag.
Det blir en fin påskafton.
Det får nog bli en bäsk till sillen ikväll.

Kommentarer
Postat av: Marika

Även om Liza Marklund har diktat ihop en del saker hävdar jag med bestämdhet flera tusen kvinnor kände igen sig och sina liv i olika delar av boken. Mäns våld mot kvinnor pågår varje dag, varje minut i varje del av detta land. De problem som Marklund belyser i boken, vad gäller systemen och samhällets brister finns på riktigt och anger förutsättningarna för många svenska kvinnors vardag och barns uppväxtvillkor. Det tycker jag är det viktigaste!

Hoppas du fick en bra påskaftonskväll Anders!

2009-04-12 @ 11:13:03
Postat av: Göran Wagermark

Jag delar Marikas uppfattning fullt ut. Även om vissa delar i Lizas böcker inte är exakt korrekt återgivna så fokuserar Liza på ett mycket allvarligt samhällsproblem.

2009-04-12 @ 22:01:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0