13 april Ett budskap som gör mig illamående

Under några veckor har P1- programmet Kaliber redovisat en granskning av Sverigedemokraterna. Föga överraskande döljer sig under den numera putsade fasaden grova fördomar och ren rasism. Det är vämjeligt att höra och gör mig direkt illamående. Det måste naturligtvis vara alla demokratiska krafters uppgift att tydliggöra vad Sverigedemokraterna står för. 

Idag lyssnade jag på den sista delen i detta reportage som handlade om att Sverigedemokrater är de som utsätts för den mest omfattande förföljelsen bland politiker. Den är både individuellt riktad, där enskilda får sin egendom sönderslagen, och den är riktad mot sverigedemokratiska aktiviteter som torgmöten. Väl känt är väl de torgmöten som Sd försökt genomföra i Malmö, men som blivit tystade av visslande, skrikande motståndare till Sd. I mitten på 90- talet ville man från Sd: s sida har brå, det sa en tidigare Sd- aktivist, för det gav den uppmärksamhet de önskade. Nu är de etablerade och vill framstå som vilket parti som helst. Nu vill de genomföra sina torgmöten i lugn och ro. Hyckleriet är uppenbart.

Sverigedemokraternas framgångar är de etablerade partiernas misslyckanden. Det är min övertygelse att väldigt få människor är fientligt inställda till de som råkar vara födda på någon annan del av Jorden och som har tagit sig hit för att hitta en fristad. Främlingsfientligheten är ett slags civilisationens misslyckande. Det kan väl rimligen inte finnas någon annan mening med samhällsbyggande än att se till så att människor kan ha det tryggt, förkovra sig, växa och bidra till det gemensamma. Detta är i grund och botten socialismens idé, en idè på vilken grund välfärdssverige har byggts. Det är den idén vi åter måste göra synlig och tydlig. Den bygger på solidaritet, rättvisa och alla människors lika värde. Vi deltar gemensamt i bygga ett civiliserat samhälle och bidrar efter förmåga och kan ta del av välfärdens tjänster när vi behöver dem.

Det är med det budskapet vi ska möta sverigedemokrater. Inte med odemokratiska metoder som gör dem till martyrer, där de kan bygga vidare på myten om sig själva som utsatta och förföljda.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0