23 april Lite funderingar inför kvällen

Ikväll har vi gruppmöte i BUN- gruppen igen. Dags att titta på handlingarna för nästa nämndsammanträde där den stora frågan givetvis handlar om ekonomi och hur vi ska få en budget i balans i år. Barn- och utbildningsnämndens prognostiserade underskott för året var i mars cirka 13 miljoner. Till det kommer det förväntade beslutet i fullmäktige om en besparing på nämnderna med 0,5%. För barn- och utbildningsnämndens del handlar det om 6,9 miljoner. Alltså sammantaget cierka 20 miljoner.

Detta är i sig bekymmersamt, men jag tror ändå det går att klara 2009 på ett hyfsat sätt. Jag har skrivit om det förut och då uttryckt detsamma. Vår uppfattning i S- gruppen är att sparbetinget i för stor utsträckning lagts på förskolan.

Större bekymmer är att vänta för 2010. Det har kommit en ny skatteunderlagsprognos idag som räknar med bra mycket lägre skatteintäkter nu än vad man gjorde i februari, såväl för 2009 som för de närmaste åren. Jag har dock ännu inte sett det omräknat till kronor.

Frågan är nu hur vi bäst ska värna välfärden i kommunen de kommande åren. Förskolans och skolans roller som platser för trygghet kanske blir ännu viktigare när det är oroligt runt om, när kanske föräldrar blivit arbetslösa och familjeekonomin blir sämre.

En tjänsteman sa att det snart borde var dags för en samlingsregering i kommunen. Så allvarlig bedömer han situationen. Det måste till svåra beslut som bara går att ta i bred enighet. Det är ett sätt att se på saken. Först behöver vi dock stöta och blöta ett eget alternativ, samtidigt som vi för dialogen med den borgerliga majoriteten.

Kompromisser är bra men hur inte hur långtgående som helst. Staten bör ta ett störra ansvar och det är närmast stötande när regeringen säger sig vilja ta ansvar för statens budget samtidigt som gigantiska skattesänkningar genomförts. 90- talskrisen visade att det är möjligt att genomföra stora besparingar om de genomförs så att bördorna delas av alla. Det skulle till exempel vara fullt möjligt att tillfälligt införa ytterligare ett steg i värnskatten eller punktbeskattning på förmögenheter, för att nämna två möjligheter.

Det känns inte rätt att dra ner på välfärden i kommunerna samtidigt som skattesänkningar bidrar till ökande klyftor i samhället.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0