25 april Bra diskussion!

Förmiddagen har ägnats åt en utbildningsinsats för kommunstyrelsegruppen och våra gruppledare i nämnder och bolag. Det är trevliga kamrater att samtala med. En fråga vi pratade om är vår benägenhet att vilja ta ansvar. Den är riktig, men ibland kan det innbära att vi blir otydliga i vår oppositionsroll.

Nu är det den ekonomiska situationen som är kritisk. Nästa år kan det innebära ett minus med bortåt 100 miljoner. Vi ska bidra med konstruktiva förslag, men vi får aldrig glämma bort att påminna om regeringens ansvar. De har sänkt skatter med 80 miljarder och säger nu att de tar ett ansvar för statens finanser när de inte vill stötta kommuner och landsting!. Detta är bedrövligt och det är en central politisk uppgift för oss att påtala det. 

Borgaranas politik ökar dramatiskt klyftorna i samhället. De som nu ställs utanför kan bli av med bokstavligen allt, medan den som fått sänkt inkomstskatt,  sänkt fastighetsskatt och slopad förmögenhetsskatt kan konsumera långt mer än vad som någonsin behövs. Var är tryggheten? Var är solidariteten? Det är ju det här kittet som behövs för att hålla ihop samhället, alldeles särskilt i denna ekonomiska kris.

Så visst ska vi bidra med konstruktiva förslag till lösningar för vår kommun, men vi kan aldrig bidra till att sänka välfärden här samtidigt som vi har en regering som lite "von oben" blickar ut över riket och låtsas som att kommunerna är några slösaktiga företeelser som man vill ha så lite som möjligt med att göra.

Avslutning med en lunch på Café Miró, på museet. Trevligt ställe, det där museet!
Nu blir det utevistelse.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0