27 april Den ideologiska kompassen

Hemma efter en trevlig kväll med den facklig- politiska aftonskolan. Ylva Johansson var med och inledde en diskussion om välfärdens förutsättningar. När Ylva lämnat fortsatte diskussionen med utgångspunkt från den ekonomiska situation vi just nu brottas med i kommunen.

Ylva var mycket tydlig med budskapet om den solidariska finansieringen av välfärden. Den ska bekostas av skattemedel för att vi ska lyckas upprätthålla en välfärd på lika villkor för alla. Den generella välfärden ska hålla en hög kvalitet och ska ges utan att tilläggstjänster ska köpas till.

Är driftsformerna viktiga? Ja, det är de naturligtvis, men det som kommer först är uppdraget gentemot medborgarna. Är det kanske så att vi ibland har en tendesn att göra driftsformen till huvudfråga? Något at fundera på.

Den efterföljande diskussionen handlade om vår hållning i kommunen när det gäller de sparbeting som läggs. Det fanns en stor samstämmighet om att vården, skolan och omsorgen kan behöva höjd kommunalskatt om vi inte klarar det på annat sätt. Om inte borgarnas regering förstår att kommunerna behöver statligt stöd. Till mig som gruppledare i barn- och utbildningsnämnden var budskapet tydligt: kompromissa inte om kvaliteten i förskolan och skolan.

Vad ska vi med samhället och politiken till om inte för att säkra människors trygghet, oberoende och välfärd?
Ett svar på den frågan ger en vink om den ideologiska kompassen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0