28 april Vad ska vi med samhället och politiken till?

Jag börjar med samma ord som jag avslutade gårdagens blogg med:

Vad ska vi med samhället och politiken till om inte för att om inte för att säkra människors trygghet, oberoende och välfärd?

Idag har majoriteten i kommunen lagt ett sparförslag på närmare 100 miljoner nästa år. Det är mycket pengar.

För barn- och utbildningsnämndens del handlar om det nästan 20 miljoner färre kronor nästa år. Till det ska läggas en utebliven indexering av befintliga kostnader, det torde handla om cirka 7 miljoner, alltså kostnadsökningar i form av löneökningar, höjda matpriser mm.

Just nu ligger förslag vi ska behandla i BUN på nästan 20 miljoner. Det handlar dels om att få årets budget i balans, lite mer än 13 miljoner, dels om ett sparbeting på nästan 7 miljoner. En mycket stor del av årets prognostiserade underskott, 9 miljoner, handlar om merkostnader för gymnasieskolan. När fler väljer friskolor måste den kommunala skolan dra ner, men det är mycket svårt att klara det i den takt som behövs. När en studerande valt en friskola innebär inte det att det omdelebart går att minska kostnaderna med kanske hundratusen kronor (beroende på vilket program som valts). Kommunen har anställd personal och har gjort investeringar i lokaler och utrustning, som tar tid att avveckla. Det som nu pågår med den närmast fria etableringsrätt som finns för friskolor är förödande för ekonomin. Det är inget annat än ett gigantiskt slöseri med skattemedel.

Summan av årets budgetbalansåtgärder och sparkrav samt nästa års förslag till sparande handlar alltså om cirka 47 miljoner kronor. Jag räknar in de nuvarande åtgärerna för att nå balans, i sparbetinget eftersom stora delar av det handlar om kostnader som är mycket svåra för skolområdena att påverka. 

Och det är klart att vi måste ha en mycket ingående diskussion om min inledande fråga när vi har en situation som denna: Vad ska vi med samhället och politiken till om inte för att säkra människors trygghet, oberoende och välfärd?

Använder vi inte samhällets resurser till det är det ett förfärande nederlag för ett samhälle som vill kalla sig civiliserat. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0