27 aug Israel och Palestina

Debatten är igång igen, efter artikeln i Aftonbladet som antyder att det förekommer organstölder från palestinier som dödats. För min del anser jag att man ska ha ordentligt på fötterna för att ta upp en sådan fråga. Om så är fallet känns mycket tveksamt. Det är det ena.

Det andra är friheten att publicera, även om det inte föreligger bevis för det man påstår. Och det allra viktigaste är naturligtvis att regeringen inte ska lägga sig sådant. Finns det misstanke om brott ska det utredas som ett sådant.

Det finns ett stort problem förenat med att rikta kritik mot staten Israel. Varje gång så sker höjs alltid röster om att sådan kritik är antisemitism. Helle Klein i Afonbladet brukar påpeka det här och mycket riktigt, i dagens Kristianstadsbladet tar krönikören Sandberg upp den tråden.


Jag menar att man av det här skälet måste vara mycket noga när man diskuterar staten Israels agerande. Kritik måste vara så välgrundad att det ska vara enkelt att avvisa påståenden om antisemitism. Därför tror jag att artiklar som den om organstöld kan göar mer skada än nytta, om man, som sagt, inte kan redovisa bevis för att så skett. Det finns dessvärre allt för många välgrundade skäl att rikta kritik mot den israeliska politiken.

Attackerna mot Gaza och den fortsatta isoleringen leder inte framåt. Det bara skärper motsättningarna och fördjupar sår som kommer att ta allt längre tid att läka.

Palestina måste ges reela förutsättningar att fungera som en självständig stat. Därför är det kanske allvarligaste hotet mot det de ständigt pågående utbyggnaderna av bosättningar på Västbanken. Israel måste upphöra med det och utymma bosättningarna, riva muren och var öppen för att diskutera Jerusalem. Först då kan Israels vilja till långsiktig fred och en tvåstatslösning tas på allvar.

Jag hade förmånen att lyssna på Shimon Perez, som talade på den socialdemokratiska partikongressen 2001. Han menade att Israel måste vara berett att diskutera allt utom en fråga. Den frågan handlar om de som en gång flydde när staten Israel grundades, och deras ättlingar, inte kan få rätten att återvända till det egentliga Israel. Det, menade han, skulle radera ut den judiska staten.

Om det kan man förvisso ha skilda uppfattningar, men staten Israel finns som ett historiskt faktum och det enda möjliga idag är att skapa en tvåstatslösning med trygga och säkra gränser för båda staterna. Israel har ett mycket stort ansvar för vägen dit. Det går knappast att komma ifrån det.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0