31 aug Kommunförbundet Skåne

I våras blev jag invald som ersättare i Kommunförbundet Skånes styrelse. Nu, på torsdag och fredag, ska jag delta på mitt första styrelsemöte där. Det ska bli intressant, tycker jag. Det är för övrigt inget regrätt styrelsemöte utan en styrelsekonferens som kommer att ta upp tilöl diskussion ett antal för kommunerna i Skåne viktiga frågor. Några exempel på frågor som nu ska diskuteras är om Öresundssamarbetet, klimatfrågorna, samverkan med Region Skåne, kommunernas ekonomiska läge och om trenden mot ökad valfrihet.

Frågan om kommunernas ekonomiska läge är naturligtvis brännhet just nu. Nu verkar det som om regeringen kommer att öka stödet till kommunerna, men det är precis som Thomas Östros säger, för lite och för sent. Neddragningarna har påbörjats med uppsägningar som följd. Det hade förmodligen varit alldeles överflödigt om regeringen varit mer alert. Nu är det tufft i kommunerna och lite statliga pengar kan nog lindra, men knappast bota.

Det allra viktigaste nu måste vara att hålla uppe sysselsättningen och arbetsuppgifter i kommuner och landsting saknas knappast.

"Valfrihet" är en annan intressant fråga. Det känns enkelt att ställa sig bakom människors möjligheter att välja. Kommunerna själva måste bli mycket bättre att ge den möjligheten. Verksamhet i kommunal regi ger möjligheter till demokratiska insyn och kontroll för alla, behöver inte generera vinst och verkar direkt på medborgarnas uppdrag. Det är klart att sådana förutsättningar skulle ge den bästa vården, omsorgen och skolan i världen.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0