10 feb Skatter och annat

Idag är J Duveborn igång igen om sina skattesänkningar. Ingen vill ha högre skatt än nödvändigt. Men varför börjar aldrig Duveborn med att fundera över den gemensamma välfärden? Vad behöver vi finansiera gemensamt för att upprätthålla idén om ett samhälle för alla? Kan Duveborn fås att acceptera det förhållandet att det finns de som behöver mer stöd än andra och att de kanske inte har råd att betala det själva?

Utgångspunkten är naturligtvis att var och en har ansvar för sitt liv och hur man formar det. Det är bara det att för att det ska vara möjligt för många som möjligt att forma sina egna liv, så behöver en del lite mer hjälp i starten. Andra kan behöva stöd efter en sjukdom eller olyckshändelse. Åter andra måste fortbilda sig eller omskola sig när fabriken lagt ner. En och annan behöver en ny njure eller ett nytt hjärta.

Jag ser det som att graden av hur civiliserat ett samhälle är direkt relaterat till graden av solidaritet i det samhället.
För Duveborn är allt så enkelt - Sänk skatten så löser sig allt. Jag begriper uppriktigt inte hur han föreställer sig att det finns ett utrymme för den där solidariteten i ett samhälle som håller ihop, som värnar om sina medborgare och som inte ställer någon utanför.

Idag är det val i Israel och världen väntar nog med en viss vånda på resultatet. Det finns risk för ett eskalerat hat och med det mer våld om det blir som opinionsmätningarna visar. Extremism och fanatism är reella hot mot mänskligheten. Det är rädslan som föder hat. Jag hoppas ännu att Barack Obamas nya utrikespolitiska linje ska bereda marken för en långsiktig och hållbar fred i Mellanöstern.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0