13 feb Otursdag för kulturen

Igår presenterades kulturutredningen. Det är en borgerlig produkt som framför allt ser kultur som något man ska ha nytta av. Helst ska den inte heller kosta så mycket. Sponsring är särskilt bra.

Om 1974 års kulturpolitik innehöll visioner så handlar denna produkt mer ett mekaniskt fördelande av knappa resurser. Det ska som fördelas av staten ska hanteras av tre statliga myndigheter varav "Myndigheten för konstarterna" är en.

Jag skrev i höstas apropå Björklunds inrättande av "Statens skolinspektion" att han troligen trivts i det gamla Sovjetunionen med alla krav, ordning och reda, betyg, centralstyrning och så "Statens skolinspektion." En krönikör i Aftonbladet idag liknar på samma sätt "Myndigheten för konstarterna" vid något gammalt sovjetiskt.

Det skulle kunna vara en tillfällighet men är nog inte det. Högerns och den borgerliga kritiken mot den centralistiska socialismen faller platt när de i praktiken driver en verkligt centralistisk politik. Den liberala tilliten till den fria människans skaparkraft är som bortblåst när det gäller skola och kultur. Det enda de är emot, och använder sig av retoriskt, är kollektivismens påstådda hot mot individens frihet. De har aldrig förstått vikten av människors organisering som ett sätt att nå större individuell frihet. En centralistisk och stark statsmakt har de inget emot, det de inte gillar är när människor själva organiserar sig. Den organiseringen är alltid ett hot mot de som har makten. Gärna en stark stat, men inga starka fackföreningar, skulle kunna vara en äkta  högerparoll.

Nu kan nog inte staten ta död på den fria kulturen iallafall. Det kommer att finnas kulturutövare som även i framtiden vågar ifrågasätta det bestående och tänka fritt och självständigt. Det staten tyvärr kan göra är att försämra förutsättningarna för kulturen att  nå ut till de som kanske inte så ofta går på teater, på konserter eller tittar på konst. Det är ju inte säkert att sponsorerna tycker att det är en prioriterad fråga.

Struket är ambitionen att motverka kommersialismens negativa verkningar. Och vad skulle de annars göra som inte förstår att kommersialismen kan ha negativa verkningar, vars själva livsluft är kommersialism.

Dock lär vädret bli bra i helgen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0