2 feb Om att stjäla väljare

En genomläsning av K- bladets ledare till frukost brukar var ett pålitligt sätt att få adrenalinet att rusa till och blodtrycket att höjas. Så även denna vackra måndag. Ledarskribenten, det är fortfarande osignerade ledare i K- bladet men det finns väl ingen annan än J Duveborn, skriver att S naturligtvis har för avsikt "att stjäla väljare från andra partier" i det kommande europaparlamentsvalet. Just det uttrycket har jag aldrig sett förut när man försöker övertyga väljarna om sitt politiska alternativ. Nu är det inget att förvånas över att J Duveborn uttrycker sig på det viset. För honom är själva socialdemokratin som företeelse en förolämpning. Att partiet därtill har fräckheten att bedriva politisk verksamhet som går ut på att få fler väljare är uppenbarligen mer än han kan tåla.

I samma ledare ondgör han sig åter över sambandet mellan socialdemokratin och LO. Han förfasar sig över den "inskränkta delen av LO- kollektivet" som tycker att svenska jobb ska gå till svenska arbetare.

Dessa båda exempel, i en och samma ledare, visar med all tydlighet på ohederligheten hos Duveborn. Språkbruket om S är att partiet "stjäl" och om LO insinueras det någon slags rasism om svenska jobb till svenska arbetare. Detta är nu fel och det vet naturligtvis Duveborn. Socialdemokratin och LO har varit och är frihandelsanhängare. Vår industri är exportberoende och såldedes är också välfärden i Sverige beroende av det. Den som senast uppmanade folk att köpa svenskt var statsminister Reinfeldt. Det som Duveborn grovt och avsiktligt missupfattar är att det vi kräver är konkurrens på lika villkor. Samma spelregler ska gälla för alla i Sverige, det vill säga svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige.

Europa är en öppen och fri marknad. Kapitalet flödar fritt över gränserna. Nu är det livsviktigt att politiken hänger med och sätter ett ramverk för kapitalet. Facket måste hänga med och bli stora och starka och teckna bra kollektivavtal. Vi har Europa som arbetsfält, vinner kapitalet förlorar löntagarna.

Min enda uppmaning till alla som läser denna spalt är att rösta rött i europaparlamentsvalet. Det har stor betydelse om det är höger eller vänster som regerar i Europa. Rösta rött och var med och påverka och förändra världen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0