28 feb Blå himmel men oväder på väg?

Det var mycket människor på stan idag. Långlördagar brukar locka och idag känns det som om det kommer en vår även detta år. Lite kyligt i luften men ändå lite värme i solen. Efter en stunds botaniserande på  bokhandeln blev det en förmiddagsfika på Wahlquists.

Tyvärr finns det moln i mer bildlik bemärkelse som riskerar många människors sommarsol.

J Duveborn, K- bladet,  vill inte att staten ska ge extra stöd till kommunerna trots vikande skatteunderlag. För Kristianstad handlar det som bekant om  minskade skatteintäkter i hundramiljonersklassen. Om det inte blir något statligt stöd och det borgerliga majoritetsstyret inte vill höja skatten innebär det flera hundra färre välfärdsarbetare i skolan och omsorgen. Det kommer att innebära kraftiga försämringar av kvaliteten. Det blir större klasser i skolan.

För en nyliberal som Duveborn är all statlig inblandning en styggelse. Han och hans likar har aldrig förstått att det går att förena ett starkt samhälle med ett modernt näringsliv. Det är ju till och med så att dessa båda storheter är varandras förutsättningar. Ett starkt samhälle fixar bra utbildning, en utbyggd infrastruktur och ett socialt skyddsnät för sina medborgare, grundbultar som behövs för att näringslivet ska bli framgångsrikt och utvecklas efter de krav tiden ställer. Samtidigt ger ett framgångsrikt näringsliv intäkter som ytterligare förbättrar utbildning, infrastruktur och skyddsnät vilket i sin tur ger näringslivet ännu bättre förutsättningar och så vidare i ett ständigt växelspel.

Ett svagt samhälle med tunna skyddsnät skapar otrygga människor, offentliga miljöer i förfall, en urholkad generell välfärd, mer privatvård, mer kriminalitet som sammantaget ökar klasskilllnaderna. Det försämrar näringslivets utveckling. Det blir färre med högre utbildning, den inhemska köpkraften minskar och en ständig och nödvändig strukturomvandling riskerar att motarbetas av människor vars hela försörjning hänger på arbetet när trygghetssystemen rustats ner.

Dystert scenario - Jovisst. Men det är de här sambanden vi socialdemokrater måste peka på och vinna förtroende för en annan politik än den som nu förs. Lyckas vi inte med det har vi snart skoputsare i gathörnen. Jag hörde förresten berättas att i en annons i Stockholsmtrakten söktes efter ett hembiträde. Jag blir allvarligt rädd för en sådan utveckling.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0