4 feb Diverse sysslor

Det gladde mig mycket att se en pedagogforskare i ett debattinlägg i dagens K- blad döma ut det folkpartistiska förslaget om förbud mot modersmålsundervisning som populism. Egentligen är det en sorglig utveckling som Folkpartiet befinner sig i. Det socialliberala partiet hart blivit ett marknadslberalt och auktoritärt parti. Liberalt när det synen på marknaden och auktoritärt när det gäller synen på människor. Men man brukar ju säga att det att vara liberal är att vara kluven och det här är kanske ett tecken på det.

En humanistisk syn på människan innebär inte ett kravlöst tillstånd. För att växa behöver ett barn utmaningar med stegrande svårighetsgrad. Men för att växa behöver det barnet också kärlek och tillit utan förbehåll. Att ställa krav, jag pratar egentligen hellre om den enskildes ansvar, måste alltid vara förenat med att man samtidigt visar respekt, tilltro och förmåga att leva sig in i en annan människas situation. Då finns det förutsättningar att förstå kraven och förstå att de är ställda utifrån att den som ställer kraven önskar allt gott.

Den björklundska retoriken är den helt motsatta. Vem kan, när man lyssnar på honom, ta till sig budskapet att han önskar gott? Hans salvelsefulla inlägg låter mer som en straffande, fundamentalistisk religiös ledare. Måtte den socialliberala rest som finns kvar i Folkpartiet återta makten i det partiet. Då kan det bli möjligt att föra mer konstruktiva diskussioner om till exempel skolan.

I övrigt har dagen bestått av en presskonferens på förmiddagen angående gårdagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden, samtal om skolfrågor med nämndens ordförande, lunch på museet med arbetskamrat, samtal med ekonom, lite mailkorrespondens och lite förberedelser inför mötet med fullmäktigegruppen imorgonkväll. Fullmäktigegrupen har utöver vanligt gruppmöte inför nästa fullmäktigesammanträde också årsmöte för gruppen. I egenskap av sekreterare i gruppen har jag därför haft nöjet att sammanställa en verksamhetsberättelse för det gågna året. Man kan roa sig på många sätt. Under förra året lämnade den socialdemokratiska fullmäktigegruppen in nio motioner och elva interpellationer. Vi bör höja den siffran i år, tycker jag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0