12 juni Tänk om (1)

I Aftonbladets ledare idag lyfts personkryssandet fram. De unga socialdemokraterna Åsa Westlund, Hillevi Larsson, Evin Cetin och Ardalan Shekarabi fick tillsammans cirka 13 % av socialdemokretarenas personkryss. Det är tack vare dem och deras kampanjer som resulatet inte blev ännu sämre.

Vi behöver tänka om när det gäller personvalskampanjer. Visst, det självklara är att det är partiets budskap som kommer först, men olika personer kan bära det på olika sätt. Jag vet inte hur man skulle kunna hitta en lämplig balans mellan partilistor och personkryss, men en förstärkning av perssonvalsinstrumentet bör vi nog bejaka.  Om jag inte fattat helt fel blir det väl så till nästa val att perssonalvalsspärren sänks från åtta till fem procent även i riksdagsvalet. Eller är det bara ett förslag än så länge? Blir det så ska vi inte lite motsträvigt säga att vi accpeterar, men egentligen inte gillar det. Vi måste köra på med full kraft och använda oss av denna möjlighet så mycket vi kan. Andra kommer att göra det. Det handlar om att göra de personer kända som är beredda att bära partiets politik.

Bo Pellnäs har en bra krönika i dagens Kristianstadsbladet, där han skriver dels om förväntingarna på Obama och dels om nödvändigheten av en tvåstatslösning i Mellanöstern. Bra att han pekar på vikten av att upphöra med bosättningarna på Västbanken.

Regnig dag för de som slutar gymnasiet och ska fira det idag. Lite ledsamt är det. Det är roligare att fira i fint väder. Några i bekantskapskretsen ska besökas och uppvaktas. Det ska bli trevligt ändå, trots regnet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0