14 juni Tomrum?

Blå himmel större delen av denna söndag. Är det månntro ett hoppfullt tecken för den sommar som nu väntar? Börjat kan man väl knappast påstå att den gjort ännu.


Dagen började annars som vanligt med "God morgon världen" mellan nio och elva. På "Public service" lät man idag Göran Hägglund säga, apropå Lars Leijonborgs avgång ur regeringen, att "Han tar ett stort tomrum med sig." Det är faktiskt en lite orättvis beskrivning av hans politiska gärning. Jag tycker man kan minnas Lars Leijonborg för att han lett Folkpartiet in på en ny väg i politiken; socialliberalismen har bytts ut mot kravliberalismen. Värt att komma ihåg är också hur Folkpartiet under hans ledning tog rejält stora kliv i valrörelsen 2002 för en ny flyktingpolitik. Från och med då blev det nödvändigt att ställa alldeles särskilda krav på just gruppen flyktingar. Folkpartiet banade därmed väg för det synsätt som Sverigedemokraterna försöker exploatera, det att flyktingar kommer hit i huvudsak för att sko sig på det som svenska arbetare och pensionärer släpat ihop till sin välfärd. Folkpartiet tjänar knappast i längden på detta, däremot har Sverigedemokraterna getts legitimitet för sina åsikter.


Här i detta land ska vi naturligtvis förvänta oss att alla tar ett lika stort ansvar för att saker och ting ska fungera. Alla ska bidra, alla ska följa de lagar som finns och så vidare. Att förvänta sig det ansvarstagandet är att ställa krav. Är man hitkommen från ett annat land är det säkert oftast svårare eftersom språket är nytt - sedvanor, kroppsspråk och sätt att uttrycka sig är annorlunda. I praktiken blir det därmed mycket tuffare krav eftersom som ny här måste knäcka alla de koder som gör landet och de som bor begripliga. Icke desto mindre är det nödvändigt att knäcka alla de här koderna för att kunna fungera på ett vettigt sätt här. Det är dock inte detsamma som att glömma allt av sin bakgrund. Tvärtom, de som lyckas allra bäst med sin integration är de som lär sig förstå det nya landet och alla "koderna" och samtidigt har kvar sin trygghet i sitt ursprung.


Efter "God morgon världen" fortsatte dagen med styrelsemöte i Nyehusens samfällighetsförening, med förberedelser inför årsmötet i slutet av juli. Vägarna i området behöver snart ny beläggning och till hösten kommer vi att tillskriva Vägverket om detta.


I övrigt vila denna vackra dag.


Och tack för boktips i kommentar till gårdagens blogg!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0