2 juni Brännboll är ju spännande

Idag har barn- och utbildningsnämnden haft ett heldagsmöte. Förmiddagen började med aktuell information om allt det som minister Björklund levererar i form av betyg, krav, åtgärder mot skolk, barnosmorgspeng, ny lärarutbildning samt en segregerad gymnasieskola. Allt förmedlat av FP- riksdagsledamoten Christer Nylander, härifrån Kristianstad. Det var intressant, tycker jag, att få lite information direkt från centrum. Det han sa är naturligtvis känt men det fanns också utrymme för en och annan kommentar om regeringens skolpolitik.

Jag menade att den retorik och en del av det som föreslås är en tillbakagång och egentligen omodernt. Läroplanen, som faktiskt en borgerlig regering införde 1994, beskriver en väg från lydnad till ansvar. Den har ett i högsta grad modernt synsätt på människan. Den utgår från människans förmåga och vilja att lära och ta ansvar för sig själv och andra. Nu, menar jag, är den nu inslagna vägen den motsatta: Från ansvar till lydnad. Framför allt retoriken präglas av det synsättet som när Björklund med sina svepande generaliseringar säger att "det är för slappt i skolan". 

Det ska vara ordning och arbetsro i skolan, självklart ska det vara det. Med utgångspunkt från begreppet "ansvar" går det att nå dit, det är jag helt övertygad om. Krav reducerar människor, ansvar får människor att växa. Med antagandet om viljan och förmågan att ta ansvar växer också positiva förväntningar på människor. Låt oss fortsätta den inslagna vägen från lydnad till ansvar. Det, tillsammans med väl utbildade lärare, ett kompetent pedagogiskt ledarskap och bra med resurser, kan ge oss en riktigt bra skola.

Det var många ärenden på dagordningen, men inte särskilt kontroversiella. Vi lämnade dock en protokollsanteckning när det gällde redovisningen till kommunstyrelsen av hur sparbetinget för 2010, enligt det borgerliga budgetförslaget, ska klaras. Majoriteten i BUN föreslår att hela betinget, 20 miljoner, tas på förskolan. Det innebär större barngrupper och en försämrad kvalitet i barnomsorgen. Vi säger nej till det och ville markera det även om ärendet bara innebar en redosvisning och inget beslut i sakfrågan.

Efter nämndssammanträdet, vid femtiden i eftermiddag, spelades det brännboll. En spännande match mellan nämndsledamöter och personal på barn- och utbildningsförvaltningens kansli. Det blev en jämn match och de två domarna var inte helt överens om poängräkningen. Matchen bedömdes till slut som oavgjord. Själv är jag naturligtvis helt övertygad om att nämnden hade några fler poäng. Det kändes åtminstone så.

Det är trevligt i Tivoliparken sådana här kvällar. Mycket folk som söker sig det. En fin oas i staden. Den ska vi vara rädda om. Just nu tycks Fornstugan vara stängd. Det har nog alltid varit problem att få lönsamhet i verksamhet där. Jag tror att framför allt två åtgärder behövs för att förbättra situationen för café/krogverksamhet där. Dels måste Fornstugan isoleras så att den kan användas hela året (vilket för närvarande dess status som byggandsminne hindrar), dels behövs en övergång över järnvägen från centrum direkt vid Fornstugan. Det skulle göra läger mer attraktivt. Sen behövs ett bättre kök om någon skulle vilja utvidga verksamheten och en bättre tillgänglighet. Blir det inget av detta får vi nog dras med en Fornstuga som för det mesta står tom och oanvänd. Och det är ju synd.



 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0