21 juni En ny lista

Så är det dags för en ny lista. Av och till kan vi läsa om vad som gör en kommun till en bra kommun att leva och verka i. Rankinglistor sätts upp och mäts och analyseras. Svenskt näringsliv har till exempel sina idéer om vad som gör en kommun bra. Är bara skatten låg så är nog de nöjda med vad som helst.


Själv tänker jag mig att en kommun är en gemenskap där dess invånare kommit överens om att det är bra att sköta en del saker gemensamt. Det blir både bättre och effektivare att till exempel anordna skolundervisningen gemensamt eller ta ett gemensamt ansvar för gatuunderhåll, för att bara nämna två exempel. Vi levererar in en del av det vi tjänar och i den bästa av världar fördelas det gemensamt ihopskrapade efter behov. Barn är till exempel olika och en del barn kan behöva mer stöd i undervisningen än andra och då ska det inte kosta de familjerna mer.


En poäng i sammanhanget är att den som tjänar mycket ska bidra med lite mer till det gemensamma än den som tjänar lite. Den principen har det i stort funnits en majoritet av folket bakom. Detta håller nu på att förändras i rask takt. Snart har vi den platta skatt som bland annat Kristianstadsbladets ledarskribent efterfrågar. Vi får lägre skatt och vi får platt skatt. Effekten av det här blir att vi får mindre pengar till det gemensamma och vi får fler privata lösningar. Det blir kort sagt ett ojämlikare Sverige. Observera att skatten i sig egentligen inte är huvudfråga utan en effekt av vad vi tycker är lämpligt att ta hand om gemensamt och vilken kvalitet det ska ha.


Nu till saken. Min lista som följer här handlar om vad jag tycker är det allra viktigaste i vår kommun. Jag ser fram emot alternativa listor, såväl kritiska kommentarer som hejarop mottages tacksamt. Inkommer under juli månad en enligt min mening alldeles enastående lista, det vill säga bättre än min egen belönas det med ett pris. Som vanligt är jag enväldig jury.


•1.       Kommunfullmäktige är ett levande och innehållsrikt begrepp för alla kommuninvånare.

•2.       Alla vet hur man gör sin röst hörd och att det är lönt att göra det. Det finns tydliga och öppna kanaler in i kommunens olika förvaltningar.

•3.       Skolan är en skola för alla barn. I skolan möter man barn med olika bakgrund och hemförhållanden.

•4.       Bostadsområden och stads- och kommundelar är attraktiva för alla sorters människor.

•5.       Det finns en väl utbyggd närservice i stads- och kommundelarna.

•6.       De äldre kan få sina behov av omsorg och vård tillgodosedda i huvudsak nära sin ordinarie bostad.

•7.       Personer med funktionsnedsättningar bor tryggt och bra och har en självklar plats i arbetslivet.

•8.       Det ges ett kraftfullt stöd till föreningslivet, alla barn och ungdomar ska bland annat genom olika föreningar ges    möjligheter till en meningsfull fritid.

•9.       Kulturskola som når alla, med låg avgift eller gratis. Alla barn och ungdomar ska ges möjligheter till att utöva någon estetisk verksamhet.

•10.   Näringslivsutveckling som går i samklang med biosfärområdet och med värden som uttrycks i modeller som "Fairtrade" och "Slow city". Hit hör också bra kollektiva färdmedel och en levande stadskärna.


Ser fram emot skarpa analyser och förslag.

Olle Svenning skriver i dagens Aftonbladet om Hanne- Vibeke Holsts bok "Drottningoffret", som handlar om politikens villkor. Rubriken för Olle Svennings artikel är " Hur överlever en ledande politiker som människa?". Det kan man ju fundera över när man ser det tuffa klimat som råder. Nåväl, boken verkar intressant så det får nog bli en av sommarens böcker, eller höstens, eftersom sommaren är för kort för att inrymma lämpligt antal böcker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0