23 juni Frihet är betald semester

Dagens gästkrönikör i K- bladet, David Andersson, skriver om frihetsbegreppet. han refererar till filosofen och liberalen Isaiah Berlin, som företräder det "negativa frihetsbegreppet." Det betyder, om jag förstått det rätt, att frihet bara betyder frihet från tvång, att ,man är fri så länge ingen aktivt inskränker ens frihet genom att man fängslas eller binds fast vid ett träd. Att fylla frihetsngreppet med ett innehåll kan leda fel menar Berlin, då det kan innebära att någon annan, till exempel politiskt parti, bestämmer vad som är frihet.

Detta kan man naturligtvis problematisera om. Jag har svårt att se meningen med begreppet frihet om det inte också ges ett innehåll. Friheten blir rätt tom om den bara innebär att man inte är fastbunden vid ett träd.

Som jag ser det måste frihetsbegreppet också inkludera föutsättningarna att kunna agera fritt, det vill säga fritt i den meningen att man äger makten över sitt liv och sina livsval. Och för att nå de förutsättningarna måste frihetsbegreppet innehålla också sådant som fysisk trygghet (mat och tak över huvudet), kunskaper och medel i övrigt för att kunna agera fritt.

Jag ögnade lite i Majblommornas Riksförbunds sommarlovsrapport, "Varken skärgård eller doktor". Den handlar om barns villkor i ekonomiskt utsatta familjer i Sverige.  Där berättas om de barn vars föräldrar inte har råd med sommarläger och semeterresor, ibland inte ens till läkarbesök eller mat. Om frihetsbegreppet ska ha någon mening alls går det inte att bortse från människors villkor. Gör man det blir det bara ett teoretiskt resonemang som knappast är särskilt intressant.

Friheten är konkret- Friheten är betald semester

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0