7 juni Valdag

Så är det då valdag. Hoppas, som jag sagt tidigare, att det blir ett bra valdeltagande. Johan Ehrenberg skriver i sin krönika i Efterarbetet om den vänster i Sverige som han förvånas över i sitt motstånd mot EU. Det handlar ju om politik, höger eller vänster. Vänstern kan ju vinna nationella val, varför skulle den inte kunna vinna val i EU? Precis så är det, rött eller blått, människan först eller marknaden, ett starkt samhälle eller en allenarådande marknad, förbud mot miljöfarliga produkter eller låt vinster gå före miljö och så vidare. Lena Askling skriver i dagens ledare i Aftonbladet ungefär samma sak.


Hörde på P1 tidigare idag (har redan glömt vilket program, kan ha varit Godmorgon världen) att privatiseringen av offentliga verksamheter nu har gått längre i Sverige än i USA. I USA håller man på att revidera sin Sverigebild. Numera är inte Sverige ett socialistiskt land utan ett nyliberalt experiment.


I ett annat program idag ställs frågan om det lämpliga i att Sveriges Radio är med i arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv. En röst säger att det inte är något problem längre eftersom Svenskt näringsliv inte är så politiskt! Så långt har det alltså gått att högerns ideologiskt ledande kraft inte längre betraktas som politisk. Högerns ideologer har alltså lyckats att göra sin ideologi till norm, det som tas för givet, något neutralt och objektivt som anses fullständigt självklart. Det är naturligtvis alldeles befängt att Sveriges Radio ska vara medlem i Svenskt näringsliv. En oberoende medieföretag som Sveriges Radio ska inte vara medlem i en organisation som i allra högsta grad verkar som en stark ideologisk kraft i samhällsdebatten och dessutom har en avsevärd makt som ideologiproducent.


Läser samtidigt några rader om en statlig utredning som föreslår en avreglering av kollektivtrafiken. Det ska bli fri konkurrens, fri etablering och fri prissättning på buss- och tågresor är det tänkt. Om vi ser på vad som kan ske i Skåne inser man enkelt att det fria näringslivet snabbt kommer att kasta sig över de få lönsamma linjer som finns i Skåne, företrädesvis i Malmötrakten. Färre kommer att slåss om kommunikationerna till Arkelstorp eller Glimåkra, för att nämna några orter i det glest befolkade nordöstra Skåne. Det som blir följden är att en väl fungerande regional kollektivtrafik under Skånetrafiken kommer att slås sönder.


För mig känns det som ett arbetarrörelsens misslyckande att vi inte lyckats förankra idéer om solidaritet och rättvisa bättre än att de nu kan kastas bort utan större protester. Det socialdemokratiska partiet har en läxa att göra som inte bara har med valförlusten 2006 att göra. Vi måste, som det så populärt kallas, berätta en "berättelse" som slår an och blir verklig hos medborgarna i Sverige. Som det är nu genomförs ett systemskifte utan att någon ens knystar det ordet. De är skickliga, Reinfeldt och hans kompisar, det måste man säga. Men resultatet kommer att bli förödande om man önskar sig ett samhälle med målen rättvisa, trygghet och solidaritet.


Ikväll måste naturligtvis valvakan följas. Jag vågar inte ha någon som helst gissning av valresultatet. Vi får se hur det blir.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0