17 mars Heja Mona Sahlin

Det blev en riktigt bra artikel i K- bladet om Hillevi Larssons besök här igår. Trevligt! Nu är det upp till oss alla socialdemokrater att visa tydligt vad som skiljer mellan höger och vänster i Europa.

Parollerna måste vara:
Ett solidariskt Europa
Människor före marknad
Miljöhoten är gränsöverskridande
För kollektivavtal och strejkrätt
Internationell solidaritet

Ikväll debatterar Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt i TV. S har tappat en del i opinionsmätningarna den sista tiden. Regeringen, med moderaterna i spetsen, stärks. Jag tycker Reinfeldt och Borg hanterar situationen retoriskt skickligt. De framstår som trygga och stabila när det blåser. Det kan till och med bli av landsfader över Reinfeldt och det är inte välförtjänt. Hans inte så lite torra och trista framtoning kan ge ett intryck av trygghet. Politiskt är de i färd med att i rekordfart öka klyftorna i samhället. De rika blir rikare och de fattiga blir utförsäkrade. Med den här utvecklingen har vi snart skoputsare i gathörnen.

Det de håller på med nu är att erövra den välbeställda medelklassen, de som har ett arbete att gå till, de som inte känner oemdelbara behov av trygghetsssystemen. Den generella välfärden bygger på ett slags kontrakt som en stor majoritet av befolkningen slutit upp bakom. Man bidrar efter förmåga och får tillbaka när och om man behöver det. Den här modellen är överlägsen för den skapar tilltro och trygghet. Den gör att  inte allt rasar om man blir sjuk eller arbetslös.

Den socialdemokratiska politiken måste nu inriktas på att tydliggöra vad skrotandet av den generella välfärden får för konsekvenser. Samtidigt måste vi beskriva på ett trovärdigt sätt hur vi vill stärka och utveckla denna modell. Börja med det nu ikväll, Mona Sahlin! Klarar du och vi det tillsammans vinner vi inte bara valet utan idén om alla människors lika värde och att vi har ett gemenamt ansvar för varandra. Stå rak i ryggen Mona, det är du som ska vara landsfader (-moder) och inte Reinfeldt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0