23 mars Om detta med bonusar och pensioner

Nu jagas socialdemokrater och LO- ledare för både att de varit med och beviljat pensioner och bonusar och själva får ersättningar från olika uppdrag. Nu när vi står mitt i krisen, när vi har en borgerlig regering, när viktiga delar av den svenska industrin håller på att kollapsa, då är det socialdemokrater och fackliga ledare som hängs ut som giriga, som något av huvudproblemet.

Detta är ett problem. Det är det eftersom vi själva har en hög svansföring i den politiska debatten och då måste vi vara trovärdiga. Det  hör liksom till våra grundläggande värderingar att inte sko sig. Sen måste man problematisera kring hur vänsterfolk hanterar situtaioner där man får uppdrag som är förenade med höga ersättningar och pensioner. Jag menar , det är inte rimligt att vi socialdemokrater ska avstå från att utse EU- kommissionärer bara för att uppdraget är förenat med goda pensionsvillkor, som i fallet med Margot Wallström, som idag lyfts fram i Aftonbladet.

I politiken måste vi visa att vi står för en annan hållning än Wallenberg och andra kapitalister. Men vi måste också ta plats i de styrelser och andra organ där villkoren inte är som vi skulle vilja att de vore. Det betyder att vi måste skaffa oss en tydlig politik, med tydliga riktlinjer, för hur vi ska agera i olika sammanhang. Hur LO ska göra måste LO besluta om.

Sen är det djupt bekymmersamt att media på det här sättet flyttar fokus från de stora problemen för svensk ekonomi, för industrin, med arbetslösheten till en fråga om vad LO:s representanter i några styrelser har accepterat. Missförstå mig inte, detta måste man fundera över, men det här är knappast de viktigaste frågorna just nu. Regeringen Reinfeldt kan för närvarande bara luta sig tillbaka och andas ut när det är socialdemokrater och fackliga ledare som plöstligt utnämnts till skurkar.

När det gäller vår trovärdighet är det bara vi själva i arbetarrörelsen som kan ordna den. Det ska vi inte behöva jagas till av media.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0