26 mars USA- Socialistiskt?

Har USA numera slagit in på den socialistiska vägen? Nej, så väl är det nog inte, men den nya administrationen har utan tvekan förstått att krisen kräver ett omfattande samhälleligt ingripande. Det lånas upp gigantiska summor som ska fungera som stöd och garantier till banker och industriföretag. Programmet har satts igång eftersom man insett att uteblivna statliga insatser kan leda till långt värre konsekvenser.

Keynes brukar nämnas i sammanhanget med innebörden av att samhället och människorna mår långsiktigt bäst om man satsar på offentliga investeringar och andra åtgärder som både syftar till att bygga upp nytt och se till så att människor inte far illa i en djup ekonomisk kris. Det behöver inte alls i sig vara socialism, även om det kan vara förenat med det. Däremot har nu USA:s hantering av krisen väckt den tjeckiske presidenetens vrede, som är ultraliberal, som passat på att diskvalificera Obamas politik i sin egenskap av EU- företrädare.

Våra egna blå uttrycker sig lite mer diskret men står i grund och botten för samma politik som den tjeckiske presidenten. De har per definition, med sin ideologi, inte förstått att stater kan spela roll för att skapa goda levnadsbetingelser för sina medborgare. Därav den passivitet som regeringen Reinfeldt visar. De förstår inte bättre.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0