29 mars Till vad är politik?

Jag hörde just Irlands finansminister säga att politik är till för att lösa problem, funnes inga problem så behövdes ingen politik. Det tycker jag kan sammanfatta en ordinär, inskränkt,  högeruppfattning om politik. Visst ska politiken lösa problem, med politisk handling går det att förändra världen. Men politiken är lite större än så. Det handlar också om på vilket sätt vi människor fattar beslut om det som är gemensamma angelägenheter. Det är i högsta grad politik om beslut som rör många fattas i demokratiskt valda församlingar eller om sådana beslut reduceras till till mindre grupper av personer i slutna styrelserum.

I den rådande krisen är vägvalen politiska. Hur mycket ska stater lägga sig i och vad kan stater åstadkomma? Det skiljer nu mellan USA och Europa. I USA pumpas miljarder med dollar in i banker och industrier därför att Obama inser att staten måste träda in för att undvika en fullständig katastrof. Lyssnar man på Reinfeldt är det inte samma slutsatser han drar. Min uppfattning är att han på grund av en ideologisk låsning inte ser eller vill se nödvändigheten av att samhället står stadigt och tryggt och ser till att skydda människor från att fara illa.

Per T Ohlsson, som skriver i Sydsvenskan, är liberal. Så här skriver han i sin krönika i dagens Sydsvenskan: "Med räntor som närmar sig nollpunkten är det dessutom ofrånkomligt att flytta tyngdpunkten i krisbekämpningen från penningpolitik till finanspolitik. Dessa insikter vägleder Obamaadministrtionen, men har ännu inte slagit igenom i Europa."

Vidare skriver han: " Kapitalismen är instabil till sin natur. Därför är den så dynamisk. Men insatbila system kan gå i baklås och i sådana lägen måste någon trycka på omstartsknappen. Någon i detta fall är staten."

Om nu inte Reinfeldt  och Borg lyssnar på Tomas Östros, så kan de väl iallafall lyssna på en tung liberal röst i dessa tider.

Jag läser idag om en 12- årig pojke som sköts till döds av israeliska soldater i flyktinglägret Jenin på Västbanken, för fyra år sedan. När pojken dödförklarats fick hans föräldrar frågan om de kunde tänka sig att donera hans organ. De svarade ja efter att ha rådfrågat sin religiöse ledare. Hur skulle man ställa sig ifall några av mottagarna var judar? Det svar de fick var: "Det är ett gott val, en humanistisk handling. Ni ger inte  till judar, ni ger till människor."

Detta tycker jag är en stor handling.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0