31 mars Ekonomi och sparbeting

Barn- och utbildningsnämnden ska på tisdag i nästa vecka behandla ett sparförslag på sammanlagt knappt 22 miljoner kronor, som lagts av ban- och utbildningsförvaltningen. Ikväll ska vi fortsätta diskutera detta förslaget i vår S- grupp i barn- och utbildningsnämnden.

Detta är inte enkelt. För min del tycker jag att vi från oppositionens sida ska vara konstruktiva och försöka medverka till ett ändå acceptabelt ställningstagande i nämnden. Det innebär ett accepterande av vissa besparingar i år, men som inte med automatik förs med till 2010. Som vi har diskuterat hittills så säger vi bestämt nej till måltidsavgifter i gymnasieskolan. Vi tycker också att förskolan  får ett för tufft beting, men har inte landat i något konkret ännu.

När det gäller 2010 så vill inte jag dra några slutsatser om det förrän vi vet lite mer om förutsättningarna. Vi väntar på en ny skatteintäktsprognos som kommer den 23 april och vi väntar på regeringens vårproposition, som läggs den 15 april. Därefter ska vi fastställa en kommunal budget i juni. Först då vet vi lite bättre om förutsättningarna för 2010. Först då bör vi fördjupa oss ordentligt när det gäller barn- och utbildningsnämndens handlingsutrymme 2010.

Ikväll ska vi också börja diskutera lite inför nästa år. Vad är det för frågor vi vill prioritera både i budgeten till nästa år och inför den kommande valrörelsen? Vi har vårt program "Ett rättvisare Kristianstad", som vi tog fram i höstas, som en bra utgångspunkt och även vårt internbudgetförslag för 2009. Vi behöver också diskutera ett förslag till styrkort.

Vi får se vad vi kommer fram till ikväll. Hoppas dock vara hemma till Aktuellt för att följa den senaste händelseutvecklingen i Sverige och världen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0