8 mars Internationella kvinnodagen

Idag firas den internationella kvinnodagen. Artiklar skrivs i tidningar som belyser ojämlikheten mellan könen. Det är för få kvinnor i toppen på börsbolag, i politiken och lönediskrimineringen är fortfarande en realitet. En dag om året är reportagen större, analyserna djupare och indignationen mer påtaglig än andra dagar på året. Det är nästan som om media är förvånade över dessa tingens ordning. Det var det jävligaste , det hade jag ingen aning om, som Hasse Alfredsson en gång i en monolog.

Nu hotas kvinnors arbete mer än vanligt. Får inte kommuner och landsting mer pengar kommer det att bli uppsägningar. För vår del måste vi överväga skattehöjning om raset i ekonomin fortsätter. Staten måste skjuta till pengar, det är staten som ändå har den kapaciteten även om Borg och Reinfeldt strött ut miljarder i skattesänkningar, som hade behövts bätter nu till offentliga investeringar, utbildningar och extra ordinära åtgärder nu när nyliberalernas marknad kollapsat. Nu är det staten som måste visa sig vara den starka, trygga stat den behöver vara när människor annars riskerar att fara illa.

Barn- och utbildningsförvaltningen har nu lagt ett sparförslag på 21,5 miljoner för att nå balans i år. Hur det blir till nästa år vågar jag inte tänka på. Nu ligger det förslag som ingen vill lägga, generella neddragningar i förskola, grundskola och gymansium som innebär störe barngrupper och större klasser. Förslag läggs om att införa måltidsavgift i gymnasieskolan på 1000 kronor per termin. Säkert kommer vi att ha en diskussion om kommunalskatten, men en höjning av den statsskatten är att föredra. Där finns fortfarande ett uns av progressivitet, vilket det inte gör i kommunalskatten. Staten har andra sätt att belasta med skatt som gör att det blir mer rättvisa. Risken är dock överhängande att även kommunen får ta till skattehöjning för att förhindra allt för stora neddragingar och med det en sämre kvalitet i välfärden.

Nej, det här känns dystert. Jag får ta en promenad i regnet för att pigga upp mig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0