19 maj Intressant dag om kommuner, kris och Kristianstad

Jag har idag lyssnat på Gunnar Wetterberg. han är nu samhällspolitisk chef på SACO, men har ett förflutet bland annat som tjänsteman i finansdepartementet och Kommunförbundet: Han är även författare, bland annat av ett verk om Axel Oxenstierna.

Ämnet för dagen var i huvudsak kommunerna. Inledningen var dock en intressant lite berättelse med Kristianstadskoppling. På 1700- talets början levde här några år en polsk före detta kung med sin familj. Barnen var små och lärde sig under de år de bodde här en utmärkt svenska (Kristianstadsdialekt). Det blev senare flytt till något litet minifurstendöme i Tysland där den före detta kungen fick regera. Ytterligare några år senare valdes en dotter, Maria, ut till drottning i Frankrike. Tronföljden där befann sig i ett riskabelt skick och den unge pojkkungen där hade dessutom varit svårt sjuk. Han behövde omedelbart en hustru så att barnavlandet kunde komma igång. Så blev det också när Maria kom dit. Barnproduktionen kunde genast starta eftersom hon var några år äldre än sin kung. När det svenske sändebundet kom och presenterade sig möttes han av en drottning som talade flytande svenska, om än lite grov. Svenskan hade hon nämligen i huvudsak lärt sig av pigor.

Därefter blev det en överblick över krisen. Ser man bakåt, på andra kriser, och drar slutsatser hur det brukar vara så har vi troligen inte nått botten än. När varslen övergår i uppsägningar i sommar och höst kan det komma nya varsel, När arbetslösheten ökar blir det en påtagligt ökad försiktighet när det gäller konsumtionen, som i sin tur ytterligare drar ner ekonomin. En kriscykel varar på det här sättet ett antal år och jämförelsen med bibelns ord om sju goda och sju svåra år är kanske inte så dum ändå. Investeringar är klokt att genomföra nu, särskilt i bostäder. Fler bostäder för äldre kommer att behövas till 40- talisterna och fler bostäder för de stora ungdomskullarna födda run 1990 kommer också att behövas de närmaste åren.

Slutligen fick vi en beskrivning över kommunernas historia och roll nu. Kommunernas historia kan härledas till 1571 när socknarna fick ta över rollen som kyrkorna tidigare haft, att ta hand om fattiga och sjuka. Detta är ganska unikt för de nordiska länderna, med ett kommunalt självstyre, som alltså har sina rötter i 1500- talet. De flesta andra europeiska länder har en betydligt starkare statsmakt.

Wetterbergs tydligaste och viktigaste budskap uppfattade jag nog är att kommunerna måste höja sin produktivitet och se vad som är möjligt att lägga utanför det skattefinansierade. Skälet för det här är att vi inte kommer att ha råd med det vi har råd med idag. Färre ska arbeta ihop till pensionen till allt fler.

Det här är ett tufft budskap för en socialdemokrat. Jag tror säkert att vi kan höja skatten en del men det kommer ändå inte att räcka till. Lite kan vi förbättra förutsättningarna. Vi måste se till att alla som kan arbeta också ges möjligheter att göra det. Korta sjukskrivningar, minska antalet förtidspensioner och höjd pensionsålder var några åtgärder som nämndes idag.

Nu är det snart dags för en 10- bästalista med Taubelåtar. Två förslag kom igår, ett av dem var "Så länge skutan kan gå". En av mina absoluta favoriter så den kommer att ligga bra till hos juryn, skulle jag tippa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0