28 maj Dans

Det har blivit mycket kultur den här veckan, idag och ikväll har jag sett två föreställningar. Först en dansföreställning med elever från Gustav Hellströmskolan, som håller på att utveckla  en dansprofil. Det finns en särskild dansklass där men fler än de var med på föreställningen. En verkligen fin föreställning med fantastiskt duktiga och charmerande barn. Det var glädje och man önskar ju som vuxen och dessutom skolpolitiker att dessa barn och alla andra ska få reella möjligheter att utveckla sina intressen och förmågor. Kultur borde vara ett generellt mycket större inslag i all utbildning. Det vidgar sinnena och jag är övertygad om att det också främjar inlärning rent allmännt.

Senare ikväll var det dags för nästa föreställning, nu en komedi uppförd av Koncensus (en studieinriktad verksamhet för personer med fysiska funktionsnedsättningar teatergrupp Tellus. Mycket rolig föreställning som utspelar sig på en läkarmottagning. Ytterligare ett bevis på att kultur kan utövas av alla, som i detta fall av skådespelare med omfattande fysiska funktionsnedsättningar.

Tidigare idag har det varit besök i två skolområden och träffar med skolchefer och rektorer. Vi hade en intressant diskussion med gymnasieskolans rektorer om hur vi kan arbeta för att stärka och tydliggöra den kommunala gymnasieskolan i en miljö där antalet ungdomar i gymnasieåldern minskar md 25 % de närmaste åren, där vi har fler friskolor, där vi har fritt sök i Skåne och där vi kommer att få en ny gymnasieskola med enm tydligare uppdelning mellan studieförberedande och yrkesinriktade program. Jag hörde rektorn för bygg- och fordonsprogrammen säga igen att ugdomarna som går där vill ha sin allmänna behörighet till högskola. Ett gott argument mot Björklunds förslag om att sänka kraven på yrkesprogrammen.  

Kommentarer
Postat av: Sten

Kultur i skolan är nödvändig för en meningsfull vuxentid - och för vetenskapen enligt Sven-Eric Liedman i kulturdelen av DN i dag. Jag tar med artikeln till nästa lunchträff.

2009-05-29 @ 12:09:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0