30 maj Bli hänryckt - Rösta för ett socialistiskt och demokratiskt Europa!

Idag var det naturligtvis dags för "sossar på stan", så här en vecka före valet till Europaparlamentet. Fint väder och mycket folk på stan idag. Vi var väl ungefär 15 S- märkta som delade ut information och pratade med förbipasserande. Trevligt! Jag tycker det var enkelt idag och diskutera frågor om EU. Rätt många var intresserade och ville säga något, oftast i form av sympati.


Själv delade jag ut foldern med Hillevi Larsson. Jag tror att det varit bra för valrörelsen att lyfta fram personer som kandiderar mera än vad vi gjort tidigare. Jag tror det kan bidra till ett högre valdeltagande, som förhoppningsvis leder till ett bättre valresultat för oss. Det känns som att vi denna gång äntligen kommit förbi den förödande och destruktiva diskussion vi fastande i tidigare, om vår hållning till EU. Man kan vara både i grunden positiv till EU och samtidigt djupt kritisk till många företeelser inom EU, som jordbruksstödet, byråkratin, bristen på offentlighet och höga arvoden.


Min positiva grundinställning har jag skrivit om många gånger: EU ger oss en infrastruktur för demokratiskt beslutsfattande, vi behöver samarbeta politiskt över gränserna för att i någon mån klara att motverka marknadens avarter och klara till exempel miljöfrågorna och EU är ett fredsprojekt. Beträffande den infrastruktur som finns så gäller det att fylla den med ett innehåll. Det, är jag övertygad om, kan de socialdemokratiska partierna i Europa göra tillsammans. Alternativet är att lägga sig och dö. Det är för mig inget lockande alternativ.


Nio ledamöter i SSU Skånes styrelse skriver i veckans nummer av efterarbetet att de inte vill delta i EU- farsen. Deras utgångspunkt är att EU är marknadens projekt som inte, säger inte, går att påverka och förändra. Deras resonemang är tyvärr väldigt historiskt okunnigt. Det finns goda exempel på att folkliga rörelser kan påverka och förändra. Ett viktigt exempel är vårt partis historia där arbetarrörelsens pionjärer byggde upp en rörelse som förändrade ett land från ett fattigt, odemokratiskt, U- land till en ganska så utvecklad demokratisk välfärdsnation. Ändå så går det inte att jämföra med EU. EU består av demokratiska stater som beslutat om ett gemensamt beslutsfattande som är väl förenligt med demokrati. Det vi ska göra är att påverka och förändra i socialistisk och demokratisk riktning, till gagn för människor i hela Europa. Jag har svårt att förstå den mycket defensiva hållning som SSU:arna redovisar.


Ett av den socialistiska reformismens allra starkaste kännetecken är de stegvisa förändringarna. Sådana blir oftast mer hållbara än de som kommer till genom snabba beslut. Det stegvisa hinner med förankring, det gör inte de snabba besluten. Det stegvisa, ibland lite långsamma, kännetecknar bättre en levande folkrörelse än andra mer elitistiska grupper med mindre tålamod och parollen "Allt nu" som första och enda punkten på dagordningen.


Kryssa Hillevi den 7 juni!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0