5 maj BUN- sammanträde

Dagens heldag om skolan började med ett förmiddagsbesök hos skolområdes 2:s ledningsgrupp, det vill säga skolchef och rektorer i det skolområde som omfattar Näsby och orterna norrut. Vi träffades på den trevliga Fröknegårdsskolan och fick en bra presentation av området. Det har varit en tuff tid och kommer säkert att bli så ett tag framåt eftersom det de senaste åren kommit många flyktingar till Kristianstad och många av dem har bosatt sig på Gamlegården. 

Det ställer oenkligen stora krav på förskolan och skolan, men det finns också en enorm kraft bland alla dessa unga om vi förmår att ta hand om dem på rätt sätt. Det behövs resurser men det behövs också ett medvetet och tydligt förhållningssätt i skolan, vilket jag uppfattar att de har på Fröknegårdsskolan och Gamlegårdsskolan, de två skolor jag besökt på området. Det är tydliga och närvarande vuxna, det är en god ordning och man bryr sig verkligen. 

Eftermiddagen har gått till BUN- sammanträde. Förslagen om metoder för att få budgeten i balans och dessutom föreslå en ramminskning på 0,5% behandlades. För vår del ställde vi upp på balansförslaget som omfattade cirka 13 miljoner. den större delen handlar om sparåtgärder av engångskaraktär, men cirka fyra miljoner är  minskning av skolpengen, som ligger till grund för resursfördelningen.

När det gäller det 0,5%- iga sparandet i övrigt kunde vi inte ställa upp på att merparten av det ska belasta förskolan.

Nu handlar dessa åtgärder om 2009. För 2010 gäller andra förutsättningar. Om inga nya pengar tillförs ska cirka 100 miljoner sparas, vilket kommer att innebära försämringar i välfärdsområdena och med största sannolikhet uppsägning av personal. Detta kommer bara att förvärra krisen. En skattehöjning i kommunen är nödvändig, med förslagsvis 50 öre, för att mildra konsekvenserna av lägre skatteintäkter än beräknat. Bäst vore om staten gjorde det, men regeringen verkar stå bredvid och betrakta snarare än att agera.

Och nu blir det en kvällspromenad. Det kan behövas efter en dags stillasittande. Säkert skulle vår hälsoinspiratör på jobbet instämma i detta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0