7 maj Attack på bred front

Idag är det full attack mot Socialdemokraterna och facket på K- bladets ledarsida. Den osignerade ledaren, troligen Duveborn då det liknar hans vanliga, onyanserade och svepande fomuleringar, handlar om skolan. Den här gången är det hurrarop för friskolorna, där han till och med ifrågasätter varför kommuner ska bedríva skolor överhuvudtaget. han vill påstå att det både blir billigare och bättre med friskolor.

Skolpengen som fördelas här är i princip lika för kommunala och fristående skolor. Dock bortser Duveborn ifrån att kommunala skolor måste ha en beredskap för att ta emot alla, verkligen alla, elever. Man har i allmänhet skolbibliotek, vilket sällan friskolorna har. Dock har de betalt för det. I den skolpeng som barn- och utbildningsförvaltningen betalar till friskolorna måste man också betala ett administrativt påslag som nämnden inte kompenseras för. I praktiken är det de kommunala skolorna som på det här sättet får betala för friskolornas adminsitration. De kommunala skolorna måste också ha en beredskap för att ta emot elever från friskolor som gått i konkurs eller som av något annat skäl upphört med verksamheten. Det var vad som hände när Södra Kasernskolan gick i konkurs.

Det finns en viktig demokratisk poäng med verksamheter i offentlig regi. Det finns en i det närmaste total möjlighet till insyn, för kommuninvånare, politiker och media. Det är en oerhörd styrka i det öppna, demokratiska samhället som privatiseringsivrarna alltid "glömmer" att nämna.

Intill den osignerade ledaren går krönikören Nils- Eric Sandberg till attack mot framför allt facket och påstår att det motarabetar de unga genom kollektivavtal och för höga löner. Hans förslag är att införa en lag om individuell kontraktsrätt. Ja, det är också ett sätt bekämpa kollektivavtalen. Om det slaget vinns kommer det att som för 100 år sedan innebära en total rättslöshet för de anställda.

Metoden att stödja unga till arbete heter utbildning. Det är bara med kunskap vi kan skapa ett sunt och civiliserat sätt att konkurrera. Allt annat innebär godtycke, daglöneavtal och taskiga timanställningar. Funderar Sandberg och andra på vilka som ska konsumera de produkter och tjänster som produceras? Eller ska bara vara ett billigt exportland?

Slutligen instämmer Duveborn, i en signerad understreckare, nataurligtvis i Centerns förslag om flexiblare anställningsformer, det vill säga det ska bli enklare att sparka folk.

Ja, vad annat är att vänta. Men det gör det naturligtvis ännu viktigare att lyfta den ideologiska debatten ett snäpp. Nu handlar det om mer solidaritet, mer generell välfärd och mer frihet. Det får vi inte med extremliberalernas syn på människor och samhällen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0