9 maj Europadagen

Idag är det Europadagen och jag sitter just och lyssnar på Ekots lördagsintervju, idag med Margot Wallström. Hon intervjuas naturligtvis i egenskap av kommissionär och inte partipolitiker, men jag tycker ändå hon uttrycker sig väl försiktigt om vikten av ett socialt protokoll. Lite väl diplomatisk i sina svar.

Europadagen är ändå väl värd att uppmärksamma i dessa kristider, och annars också för den delen. För socialdemokratin är det alltid bra att påminna sig om att socialismen är en internationell rörelse. Redan från rörelsens barndom var internationalismen är bärande grundbult. Arbetarna kunde nå riktig framgång och vinna en rättvis värld först med ett framgångsrikt samarbete över gränserna.

Nu finns EU, med sina fel och brister, men det finns som en realitet vi inte kan bortse ifrån. EU har ett ramverk för samverkan med parlament, kommission, ministerråd och domstol. Det finns en struktur som ger goda förutsättningar att fördjupa ett demokratiskt beslutsfattande. Med den struktur som finns är det nu upp till politiken att forma innehållet. Och det är nu det gäller om Europaparlamentet ska vridas till höger eller vänster, eftersom parlamentet har inflytande över frågor som arbetsrätt, miljöpolitik och arbetsmiljö.

En dag som den här är det också värt att minnas visionerna om ett fredligare Europa. Ett Europa där länderna är så nära sammanflätade med varandra, där människor och företag samarbetar med varandra så nära att det blir omöjligt att gå i krig med varandra. Vi har otvivelaktigt varit utan de förödande krig som drabbade hela Europa under 1900- talet, men ändå inte helt förskonade på denna kontinent. Min uppfattning är att ett starkare och mer sammansvetsat EU kan bli en kraft som också kan verka fredsskapande och stabiliserande i vår omvärld. Ett starkare EU med mer självförtroende och där människor i Europa delar någon slags gemensam berättelse skulle mycket snabbt kunna bjuda in de återstående Balkanländerna som medlemmar i EU. Vi skulle också kunna vara mycket mer aktiva för att fördjupa samtalet om Turkiets medlemsskap. För min del tror jag att en mer uttalad positiv hållning från EU- länderna skulle främja en demokratisk utveckling i Turkiet. Det vore en oerhörd en oerhörd styrka för Europa om ett muslimskt, sekulariserat och demokratiskt land blir medlem i EU.

Jag hörde att Socialdemokraterna har 35 % i en opinionsundersökning inför valet den 7 juni. Siffrorna är dock osäkra och det är  mycket osäkert hur högt, eller lågt, valdeltagandet blir. Jag tar inget för givet och 35 % är ju också en alldeles för låg siffra, även om det skulle bli bättre än förra gången. För att höja valdeltagande rejält räcker nog inte med lite kampanjande inför ett enskilt val. Vi behöver en sammanhängande berättelse om vad som är möjligt att åstadkomma med politisk handling. Den berättelsen måste vi inom arbetarrörelsen, parti och fack, börja formulera. Nu. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0