10 sept Äntligen!

Äntligen, kunde vi socialdemokrater utropa i fullmäktige i tisdags, när det stod klart att regeringen till slut beslutat om extra stöd till kommuner och landsting. Sextio miljoner blir det till Kristianstad. Dock fastnade detta äntligen i halsen när det stod klart att dessa medel tydligen inte ska användas för att upprätthålla kvaliteten i omsorgen och skolan eller för att hålla uppe sysselsättningen.

Äntligen! tänkte jag även igår när jag läst Mona Sahlins och Thomas Östros debattartikel i DN, det är ju där man tyvärr får läsa numera för att få veta vad partiet står för. Men, som sagt, äntligen! Debattinlägget, som ju  närmast är en programförklaring, känns igen som klassisk socialdemokratisk politik. Nu ska vi satsa på kunskaper, framtidens jobb, minskade klyftor  och välfärdens kvalitet. Det här är precis vad vi behöver just nu. Låt oss nu diskutera detta i första hand och därefter också konstatera att det innebär att det inte finns utrymme för skattesänkningar utan att det till och med kommer att kräva en del skattehöjningar. Det ska vi inte hymla om, men det ät vad vi vill göra som kommer först. Det som Mona Sahlin och Thomas Östros tar upp om våra satsningar tycker jag är lätt att prata om. 

Sverige utvecklas bäst och mår bäst om klyftorna minskar. Det är bra för både individer och samhälle att satsa på utbildning. Det gynnar både näringsliv och tillväxt.

Naturligtvis var nyhetsinslaget i Aktuellt om debattinlägget helt fokuserat på frågan om skatten och inte vad förslagen syftar till. Och naturligtvis hade man hittat ett socialdemokratiskt kommunalråd i Stockholmstrakten som inte gillade det här. Så kan man också göra nyheter.

Överhuvudtaget har det funnits en ängslighet över och fokus på vad stockholmarna kan förväntas tycka olika frågor. Jag delar Katrine Kielos uppfattning, som finns att läsa på Aftonbladets ledarsida idag, att:

"Socialdemokratin har
konstaterat att den måste nå Stockholms lättrörliga medelklass (vilket är korrekt) men ­sedan har man bråkat om vad denna medel­klass tycker, inte vad man själv tycker."

Nu är det dags att vi gör vår egen politik - Och den måste utformas så att den passar både stad och land. Den kraften och förmågan har socialdemokratin haft förr och det kan vi naturligtvis åstadkomma nu också. Mona Sahlin och Thomas Östros stakar ut en riktigt intressant väg för att klara det.

Kommentarer
Postat av: Jan Lindelöf

Hej Anders

Läser du Dagens Arena? På tal om din artikel så läs bif artikel av Per Wirtén om "Jämlikhet behövs", http://www.dagensarena.se/text/2009/09/jamlikhet-behovs.

Hälsningar

Jan

2009-09-10 @ 20:59:19
Postat av: Jan Lindelöf

Hej Anders

Läser du Dagens Arena? På tal om din artikel så läs bif artikel av Per Wirtén om "Jämlikhet behövs", http://www.dagensarena.se/text/2009/09/jamlikhet-behovs.

Hälsningar

Jan

2009-09-10 @ 20:59:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0