15 sept Seger i Norge!

Den rödgröna koalitionen vann valet i Norge. Knappt, men det räcker. Det är oerhört glädjande att också Arbeiderpartiet gick framåt med några procent. Det är dessutom bra att Fremskrittspartiet kan hållas utanför regeringsmakten, men trist att det är det överlägset största borgerliga partiet. Partiet ligger stadigt en bit över tjugo procent.

Situationen i Norge belyser det faktum att det inte behöver vara någon djup kris i ekonomin för att ett främlingsfientligt parti ska växa sig stort. Ökade klyftor kan naturligtvis exploateras och skulden för det vändas åt fel håll, så är det, men jag tror att det i grunden handlar om värderingsfrågor. Värderingar som utmålar andras kulturella bakgrund som ett hot, att man inte ska blanda kulturer och att man betonar skillnader istället för det som förenar oss som människor kan slå igenom i vilken konjunktur som helst.

"Alla lika - Alla olika" är en av de finaste paroller jag vet. Vi är i grunden väldigt lika i vår mänsklighet, men vi människor, samhällen och världen utvecklas tack vare våra olikheter. Kreativitet och skapande skulle vara noll om vi inte fick impulser utifrån, från andra som tänker annorlunda och ser saker på ett annat sätt än vad man själv gör, som fick våra hjärnor att tänka nytt.

Nästa film om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist är på gång med premiär den 18 september. "Flickan som lekte med elden". Ser fram emot detta och kommer att se filmen så fort jag får möjlighet till det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0