23 sept Eritrea

Eritrea är ett land som är ungefär så stort som en fjärdedel av Sverige, med cirka fem miljoner invånare. Det ligger som en ganska smal landremsa mellan Etiopien, Sudan och Röda havet. Landet blev självständigt 1993 efter att ha varit annekterat av Etiopien och dessförinnan ockuperat av Italien.

Ett långvarigt befrielsekrig ledde till självständigheten och när den deklarerats skulle det fria Eritrea bli fritt, självständigt och demokratiskt. En fri press etablerades med bland annat tidningen Setit där journalisten och författaren Dawit Isaak propagerade för demokratiska reformer i landet.

Den 23 september 2001 fängslades Dawit Isaak, sedan tio år svensk medborgare, för sina skriverier i Setit. Han har suttit fängslad sen dess. Ikväl uppmärksammades åttaårsdagen av hans fängslande av TV- programmet Babel. Viktigt!

Regimen i Eritrea har förfallit till diktatur och ett hårdhänt förtryck av all opposition. Detr diskuteras om det lönar sig med tyst diplomati eller om man högljutt ska protestera. Den logik som regimen agerar utifrån är svår att begripa. Jag tror dock inte tystnad är den rätta metoden. Kampen mot förtryck och ofrihet ska nog ändå ske ljudligt. Det är så man väcker människors uppmärksamhet mot våld och förtryck. Det är då man kan åstadkomma förändring.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0