31 jan Västerås

Är i helgen på socialdemokratiska kommundagar i Västerås. Intressant och trevligt. Jag har deltagit i ett seminarium om skolan där vi bland annat fick en redovisning av en internationell studie med jämföresler mellan olika länder. En av de absolut viktigaste frågorna handlar om lärarnas kompetens och arbetsmetoder. Hit hör även ledarskapet för hur pedagogiken utvecklas i klassrummen.  Jag har fått en del att fundera på som jag tar med hem. Därutöver har det varit bra tal av bland andra Mona Sahlin och Tomas Östros. Ikväll blir det kamratfest och imorgon ytterligare ett seminarium.

Ännu har jag inte fått några svar på gårdagens utlysta tävling. Väntar förhoppningsfullt på en hel drös med svar.

30 jan Fredagsnöje

Jag har varit hos frisören idag och som vanligt blir det prat om lite av varje. Av någon anledning kom vi in på det faktum att det är mycket vanligt att förknippa människor med egenskaper som vi fäster vid djur. Det finns rätt många sådana liknelser. Om nu kommer dagens tävling. Vilka egenskaper är det man förknippar följande personer med:

Mona Sahlin
Vladimir Putin
Fredrik Reinfeldt
Andcers Borg
Tomas Östros
Barack Obama
Maud Olofsson
Silvio Berlusconi
Ban Ki Moon
Stefan Holm
Carl XIV Gustav
Angela Merckel
Marit Paulsen
Ylva Johansson
Kim Jong Il
Kristina Lugn
Nelson Mandela
George Bush

Följande egenskaper finns att välja mellan:

Klok som en uggla
Snabb som en iller
Listig som en räv
Räddhare
Stark som en björn
Yr som en höna
Fyllehund
Arg som ett bi
Envis som en åsna
Hungrig som en varg
Glad som en lärka
Kolugn
Smidig som en katt
Hal som en ål
Stum som en fisk
Flitig som en myra
Tyst som en mus
Pigg som en mört

Priser till de som lämnar svar jag bedömer som riktiga. Gärna med motiveringar.

29 jan Några frågor

- Är kartkunskap viktig? (Tex kunskap om huvudstäder i olika länder)
- Ska pedagogiska metoder utvärderas?
- Ska staten ge ekonomiskt stöd till kommuner som har det tufft?
- Har näringslivet något samhällsansvar?
- Är de en viktig handling att Ericssons chefer fryser sina löner? (Kan Svanberg klara sig på två miljoner i månaden även i fortsättningen?)
- Hur skapar vi bättre måltidsmiljöer i skolan?
- Hur går det med Bromölla efter alla varsel?
- Blir det fred i Mellanöstern?
- Vilka lag går till final i "På spåret"?
- Hur går vi åt barn- och utbildningsnämndens underskott?
- Får S bättre siffror i nästa opinionsmätning?
- Lever vi i ett expanderande universum?
- Kommer räntorna att sänkas ännu mer?
- Fixar Barack Obama den ekonomiska krisen i USA?
- Kommer kustplanen att antas på fullmäktige i februari? (Blir det byggrätter på 90 eller 140 kvm i sommarstugeområdena?)
- Kan inte han med "skitåret", Littorin, få sparken snart?
samt
- Hur blir vädret imorgon?

Tacksam för hjälp med dessa frågor som behöver svar.


28 jan Skolbesök

Idag har jag besökt Fröknegårdsskolan och blivit mycket väl mottagen av rektor Göran Malmström, många lärare och elever. I varje klassrum har jag mötts av synnerligen trevliga elever och lärare och ett fint arbetsklimat. Det har gått snabbt och enkelt att få kontakt och ett kortare samtal. På Fröknegårdsskolan är de vuxna närvarande och ambitionen är ha ett klimat med ömsesidig respekt med vuxna som vägledare. För mig är intrycket att man lyckas bra med det. Möten som de här berikar vardagen.

Läser att J Duveborn, K- bladet, inte tycker om att LO och socialdemokraterna ska hänga ihop. Det förstår jag att han inte tycker. När har han någonsin försökt förstå sambandet mellan den fackliga rörelsen och den politiska. Att han vill att sambandet ska upphöra är helt begripligt eftersom hans enda syfte är at försvaga arbetarerörelsen. Sen skriver att balansen på arbetsmarknaden nu är till fackens fördel! Är han på en annan planet? Högerstyret gör allt för att försvaga de fackliga organisationerna. Varslen bara ökar. Krisen fördjupas. Hanteringen av arbetslösa och sjuka är en skandal. Jag ser inte många tecken på att arbetstagarsidan skulle ha något övertag på arbetsmarknaden. Det här vet ju naturligtvis även Duveborn. En sådan som han kommer alltid att säga att arbetstagarsidan har ett övertag även om den enskilde löntagaren driver runt som daglönearbetare och står med mössan i hand och ber iom arbete.

Försäkringskassan är en skandal. De borgerliga är inte intresserade av en fungerande försäkringskassa med god service. Deras intresse är att så få som möjligt ska efterfråga dess tjänster. De kommer att fortsätta att nedrusta den så mycket de kan.

27 jan Årsdag

Bra diskussioner på dagens möte med BUN:s arbetsutskott. Minus blir det för 2008 med cirka 21 miljoner. Det har lite olika orsaker, men några framträder tydligare än andra. Det blir ökade kostnader för gymnasieskolan då fler än beräknat har sökt till friskolor. Det kostar skolområdena att bedriva undervisning vid många små skolor. Den fråga vi ställde från S- håll är hur det ser ut framöver på de mindre skolornas senaredelar. Går det att upprätthålla ämneskompetensen i senaredelarna när elevudnerlagen minskar? Två skolor som får minskade elevunderlag är de i Arkelstorp och Fjälkiinge. Det här behöver belysas av barn- och utbildningsförvaltningen.

Den borgerliga majoriteten har rekommenderat rektorerna att använda en framtagen mall som udnerlag för "betygsliknande skriftliga omdömen". Vi har i sak inget att invända mot den  mallen men menar att det är helt onödigt att tala om "betygsliknande skriftliga omdömen". Skriftliga omdömen räcker och det menar vi är ett bra komplement till den muntliga informationen om de individuella utvecklingsplanerna. Detta med begreppet är bara en politisk retorik som inte tillför någonting alls. Vi reserverade oss mot beslutet enligt följande:

"Vår uppfattning är att skriftliga omdömen är ett bra komplement till den muntliga informationen som ges vid ett utvecklingssamtal. Det är också så det skriftliga omdömet motiveras i Skolverkets Allmänna råd i frågan. Dessa Allmänna råd bygger i sin helhet på avsikten att förbättra dialogen mellan skolan och elever/föräldrar. Omdömen som är betygsliknande stärker inte det syftet. Betygsliknande skriftliga omdömen förmedlar bilden av en exakt kunskap om en elevs kunnande baserat på de uppnåendemål som finns i kursplanerna. En sådan exakthet blir endast skenbar eftersom uppnåendemålen är många och komplexa.


De allmänna råden förutsätter inte på något sätt omdömen som är betygsliknande, tvärtom, inte något sägs om att omdömena får en bättre kvalitet om de är betygsliknande.


Vi socialdemokrater avvisar särskilda rekommendationer från barn- och utbildningsnämnden till förvaltningens rektorer om införandet av betygsliknande omdömen. Om rektorerna gemensamt finner det av förvaltningen utarbetade förslaget som användbart kan de naturligtvis använda sig av det."

Idag uppmärksammas förintelsen. Den industriella slakten på sex miljoner judar, på homosexuella, romer och funktionshindrade får aldrig glömmas. Ideologier med politiska och religiösa förtecken har genom historien använts för förtryck och massmord. Föreställningen tycks vara att uppfattningen om en absolut sanning rättfärdigar massmord på vägen till målet. Detta kan kallas fanatism och därför är all fanatism ett potentiellt hot mot mänskligheten. Nazismen som idé är unik och framväxt ur kolonialismens rasism och 1800- talets rasbiologiska tänkande. Den är uttryckt som ideologi där utrotning av det man betraktar som lägre stående är en ingrediens. Nazismen kan med sin särprägel aldrig jämställas med andra ideologier som inneburit diktatur och massmord. Varje historisk företeelse ska behandlas och studeras för sig. Vår uppgift måste vara att berätta om detta och förankra demokratiska och humanistiska ideal hos det uppväxande släktet.


26 jan EU mm

Jag hörde att Annelie Hulthén, ny S- gruppledare i Göteborg, tycker att Sverige ska ansluta sig till euron. Äntligen, säger jag, någon ledande socialdemokrat som tar upp den här diskussionen igen. Min bestämda uppfattning är att små valutor som den svenska är otillräckliga för att skapa stabiltet i ett land där kapitalflödena inte har några gränser. Det behövs politik för att skapa drägliga levnadsförhållanden och den politik vi vill föra försvåras inte av en anslutning till euron. Det som är av avgörande för vår självständighet är att vi har en god kontroll över statens finanser. Har vi det kan vi också fatta självständiga budgetbeslut. Med euron får vi dessutom den stabilitet och trygghet som ett större och starkare valutaområde innebär.

Jag läser i dagens Aktuellt i Politiken en intervju med Hillevi Larsson, det skånska förstanamnet på S- valsedeln till europaparlamentsvalet. Hon står först på sjunde plats så hon behöver personkryss för att komma in. Hillevi pratar om EU på det sätt jag gillar. Det handlar om höger och vänster och vad vi gör det till. Socialdemokratin har förändrat samhällen i mer än hundra år så varför skulle vi inte kunna göra det nu. Vi måste lyfta solidaritetens och den generella välfärdens politik till EU- nivå tillsammans med andra S- partier i EU. Näringslivet är multinationellt och då måste politiken bli det också. Hillevi kommer hit den 16 mars så det ska bli intrssant att höra henne utveckla lite mer tankar om sitt EU- engagemang.

Imorgon blir det diskussion om betygslikande skriftliga omdömen. Borgarna kommer att lägga ett förslag i den riktningen. Det är OK med skriftliga omdömen men de behöver inte vara betygsliknande. Det är ren och skär populism att inbilla barn och föräldrar att kryss i olika rutor blir exakta storheter. För det är så det uppfattas. Det är en skenbar exakthet och den skenbara exaktheten blir inte mer exakt än summan av lärares egna tolkningar av regelverk och direktiv.

25 jan En tur till havet

Det gick riktigt bra för Annelie i gårdagens "Shalll we dance" på Yllan. Annelie med danspartner gick till final med en bugg i bra tempo och blev tvåa i finalen. Richard Herrey, som var konferencier, dristade sig att säga att han när han såg Annelie dansa kunde han tänka sig att rösta på socialdemokraterna i nästa val. Nu var ju knappast detta syftet och det blev en trevlig tillställning med god stämning. Att Annelie indirekt fick politisk kredit på ett lite oväntat sätt gör ju ingenting.

En tur till havet, till Skånes riviera, som jag brukar kalla vår vackra kust längs Hanöbukten, blev det i eftermiddag. Det är alltid skönt med en promenad längs havet, även om den bara blev kort idag. Har inte tittat på någon skidåkning på TV idag. Det var ett sprintlopp i väldscupen i skidor, men jag tycker att långloppen är roligare att titta på. Och är vädret skapligt känns det bättre att komma ut en stund. Strax blir det vanliga innebandyn och sen är det väl dags ikväll att knappa in månadens räkningar.

Veckan som kommer ska jag bland annat besöka en skola, ett skolkök och träffa en skolchef. På tisdag har vi möte med arbetsutskottet i barn- och utbildningsnämnden och det lär det väl bli lite prat om skolan i Trolle Ljungby, även om det inte finns som något ärende på dagordningen. Vi får se vad den borgerliga majoritetetn kommer fram till. Det är ett bekymmer i det skolområdet att det är vikande elevunderlag i delar av området. Det blir mer kostsamt att hålla igång fler skolor där vi inte utnyttjar resurserna fullt ut. I övrigt förväntar jag mig att arbetsutskottet får en information om hur bokslutet för 2008 landar. det blir ett minus, men hur stort har inte preciserats ännu. Problemet är om det dyker upp kostnader sent på året som inte kunnat förutses. Är det så måste vi framöver skapa buffertar som kan klara sådana situationer.

24 jan Händelserik lördag

Världscupen i skidor, 15 km klassisk stil med individuell start. En riktig höjdare på TV en lördagförmiddag. Det blev riktigt spännande och Johan Olsson kom tvåa, 1,5 sekund efter Lukas Bauer. Det är skönt att slippa masstarter i skidåkningen. Spänningen uteblir nästan helt och hållet. Efter några mils åkning är det ofast spurten som avgör. Att sitta och titta på en femmil med masstart är trist i två timmar. En femmil med individuell start är spännande från den första mellantiden efter några kilometer.

Idag har det varit invigning på en ny utställning på konsthallen. Alltid trevligt och en och annan bekant brukar jag hitta där. Denna gång visas en fotoutställning av konstnären Mats Eriksson. Han vill åskådliggöra hur vi utformar städer och offentliga rum och har funderat mycket på folkhemmets arkitektur. Det är alltid bra att få en berättelse när man tittar på en utställning så därför vill jag rekommendera någon av de lunchvisningar som ges under februari och mars. Lunchvisningarna är kl. 12.00 (varar 20- 30 minuter) den 29 jan, 12 feb, 19 feb, 3 mars och 17 mars.

Ikväll ska vi till Yllan och titta på "Shall we dance". Vi är rätt många partivänner som ska ge Annelie vårt stöd i denna tävling. Vi har följt hennes vedermödor under träningen och hon har, ärligt talat, inte alltid sett lycklig ut över detta evenemang. Jag har påminnt henne om att hon måste le hela tiden för det tycker jag mig ha uppfattat att man gör i dylika tävlingar. Men ikväll gäller det och våra bifallsrop ska hon få.

23 jan Fredagsnoteringar

Riksdagsledsamoten Montan, moderat, gratulerar i en insändare i dagens K-blad alla som tjänar mer än 20000 i månaden. Nu blir det lägre skatt igen. Ja, tjänar man 20000 blir det cirka 400 lägre och tjänar man 40000 blir det närmare tusenlappen mindre i skatt. Han påstår att skattesänkningarna är finansierade med det är ju "skitprat" för att travestera partibrodern Littorin. Staten får ett budgetunderskott i år så pengarna till skattesänkningar får lånas ihop. Bätter vore i så fall att låna till offentliga investeringar. Så "skitår" blir det ju faktiskt inte för alla. Det drabbar mest de som utsätter sig för att bli varslade, utsätter sig för sjukdom eller utsätter sig för någon arbetsskada så man blir förtidspensionär.

Det går dåligt för flyget i Kristianstad. Någonstans finns en nedre gräns. Hur hanterar vi det? Uppenbarligen fyller idag inte flygplatsen det behov av kommunikationer som ju ändå finns. Jag tror det behövs en rejäl marknadsundersökning som för det första belyser det lokala, närregionala behovet av flygplatsen, för det andra vilka resvägar som väljs istället och för det tredje omvärldens resor till Kristianstad. Vi behöver utöver detta utveckla strategier för andra kommunikationssätt, främst tåg. Vi borde ligga i framkant där och i första hand verka för dubbla spår till Hässleholm. En dag kommer det att visa sig att vi har för många flygplatser.

Jag har i eftermiddag varit i Malmö och diskuterat kulturpolitik med andra S- märkta kulturpolitiker i Skåne. Trevligt och intressant. Kulturens roll är oerhört viktig i ett samhälle som vill främja människors utveckling och aktiva deltagande i samhällslivet. Innan vi avlsutade mötet skulle tid och plats för nästa möte bestämmas. Jag föreslog Kristianstad som mötesplats. Det blev tyst. Flera uttryckte osäkerhet huruvida man kunde vara med på nästa möte. De flesta av de deltagande är nu förvisso från Lund och Malmöregionen, men jag tycker det skulle vara trevligt att även ha en träff i Kristianstad. Jag drog tillbaka mitt förslag och det blir istället Lund som mötesplats nästa gång. Det är långt från Malmö och hit.

Men nu är det fredagkväll och kvällens höjdpunkt närmar sig - På spåret.

22 jan Omsvuret är bäst?

Obama fick svära eden en gång till eftersom han stakade sig första gången. Omsvuret är kanske bäst. Det tål att tänka på i en del andra sammanhang.

Littorin har så att säga svurit om "skitår" flera gånger. Tror han också att omsvuret är bäst? Förväntar han sig kanske att de som lyssnar på detta "skitsnack" ska finna sig i sina öden och ta skiten som den kommer. Regeringens budskap är uppenbarligen att det inte går att göra något åt detta och då ska det budskapet inpräntas i en befolkning som man tror att det går att lura med detta omsvärande. Så enkelt ska det dock inte bli för Littorin med flera. En ansvarslös hållning blir inte mindre ansvarslös för att den upprepas.

Ibland behöver det "sväras om" många gånger innan det ger resultat. Det ska med rätta "sväras om" över orättvisor, våld och förtryck. Omsvärande är tyvärr nödvändigt även när det gäller så självklara saker som att den offentliga välfärden ska fungera. Nu måste det till exempel sväras över Försäkringskassans urusla organisation som gör att familjer får ta lån för att det kan ta flera månader att betala ut en föräldraförsäkring.

Svära av glädje kan man också göra om och om igen när det finns skäl till det. Nu kommer snart riksdagen att besluta att homosexuella par ska få gifta sig. Det ska kunna ske både som kyrklig eller borgerlig vigsel. Jag säger Grattis till de många par som snart kan ingå äktenskap på samma villkor som alla andra. Jag uttrycker tyst för mig själv en helt annan svordom över Kd:s inkrökta hållning. Jag hävdar bestämt att en eventuell gud skulle se med glädje på att människor älskar varandra. Hon är förmodligen mer vidsynt än somliga, långt ifrån alla, uttolkare av den skrift som man menar innehåller hennes budskap till mänskligheten.

21 jan Gråväder...

... men rätt trevligt ändå.

Jag har idag, på förmiddagen, besökt Furets förskola i Tollarp och deltagit i aktiviteterna en stund. Det är intressant att följa hur genomtänkt verksamheten är. Det liknar inte på något sätt skola, men en verksamhet där lärandet blir en del av leken. Jag avslutade med lunch tillsammans med barnen och kaffe och lite småprat med personal.

Därefter lite papperssortering, ett möte med en förteträdare för en friskola och sen blir det kommunstyrelsemöte klockan fem.

Jag lyssnade i efterhand på Obamas tal igår. Jag tycker han tog upp rätt mycket av vad jag skrev i min blogg att jag förväntar mig av honom. Han har förmodligen läst den.

Jag är rätt bekymrad över BUN:s budget. Det blir minus för förra året och jag misstänker att vi har med oss utgifter till i år som vi inte budgeterat för. Detta samtidigt som skatteintäkterna viker gör inte situationen särsklit ljus.


Jag fick ett MMS med bild på muren från en god vän som är på en semstervecka i Kina. När man ser gråvädret här hade det onekligen varit trevligt med en längre resa.


20 jan Mötesdag...

.. och så missar jag direktsändningen från installationen av Barack Obama. Vi har gruppmöte i kommunstyrelsen om en stund, klockan fem. Intressanta frågor som försäljningen av Önnestadsgymnasiet, handläggning av systematiskt arbetsmiljöarbete, lokaliseringen av nytt kommunhus, ekonomisk månadsrapport och mycket annat ska avhandlas. Mycket positivt är att en motion som jag och Marianne Svensson har skrivit föreslås bifallas. Motionen handlar om att upprätta en handlingsplan för att fler personer med funktionshinder ska arbete eller annan sysselsättning. Det är ledsamt att se speciellt unga vuxna gå sysslolösa på grund av att de har ett funktionshinder. De allra flesta har kapacitet att utföra ett meningsfullt arbete, men det kan behövas en del extra stöd på en arbetsplats.

Tidigare idag har presidiet i barn- och utbildningsnämnden sammanträtt. Inte så många ärenden denna gång men väl så viktiga ändå. Vi har fått en mycket grundlig redovisning av resursanvändning och kvalitet i förskolan. Det finns nu ett förslag om betygsliknande skriftliga omdömen. Skriftliga omdömen är OK tycker jag, men de behöver absolut inte vara betygsliknande.

Direkt efter KS- gruppen blir det kommunfullmäktige halvsju. De senaste tre sammanträdena har varat till midnatt. Så bör det inte bli ikväll. Det är stort några motioner och några medborgarförslag som ska avhandlas, som det inte finns någon politisk oenighet om. Jag har gått hopp om att hinna hem i något så när hyfsad tid och åtminstone få se något sammandrag om den nyinstallerade presidenten.

Verkar ännu vara lugnt i Gaza. Såg att en granat skickats iväg utan att det tydligen fått någrta effekter. Det känns darrigt men jag hoppas ändå att det blir början till en längre vapenvila och ännu bättre en dialog. Israel måste nu släppa blockaden mot Gaza. Det skulle förbättra klimatet och förutsättningarna för en dialog.

19 jan Förväntan

Imorgon tillträder Barack Obama sitt ämbete som USA:s president. "God bless America" kommer även han att säga, likt alla andra som vill vara korrekta i USA. Jag har alltid undrat varför en ev. gud skulle bry sig om det landet alldeles speciellt.

Förväntningarna bara ökar på en man som onekligen ger ett sympatiskt intryck och som också gett uttryck för ett annat förhållningssätt till konflikter i världen. Han har öppnat för dialog med länder som Bush utnämnt till "ondskans axelmakter" och det känns oerhört mycket mer konstruktivt än det fundamentalistiskt religiösa språkbruk och förhållningssätt som Bush stått för.
 
"Ondskans axelmakter" är ett för mänskligheten farligt sätt att betrakta andra som man inte förstår sig på. Själv tror jag inte på att det skulle finnas någon egentlig genuin ondska som en självständig kraft. Ett ont beteende har orsaker som går att söka i den materiella världen. Iran är knappast någon "ond" makt, däremot har makten där ett synsätt som förmodligen är svårbegripbart för många. Det gäller att begripa det även om man inte gillar det. Först då går det förmodligen att föra någon sorts dialog som kan leda till ökad förståelse och minskade krigsrisker, för att ta ett exempel. Problemet tycker jag är när någon tro påstås stå  för det absolut sanna; Bibeln eller Koranen, det kvittar vilken. Om människor på ett fundamentalistiskt sätt är bundna till sin egen tolkning av en skrift som påstås vara någon guds egna ord är de potentiellt farliga för mänskligheten. Människor som är så rigida i sina uppfattningar kan vara beredda att gå över lik för att uppnå sin sanning.

Men nu handlar det om Obama. Jag förväntar mig av honom att han:
- Ordnar fred i Mellanöstern
- Räddar jordens klimat
- Städar upp den amerikanska ekonomin
- Inför en allmän sjukförsäkring i USA
- Ägnar sig åt en omfattande diplomatisk verksamhet
- Upphäver blockaden mot Kuba
- Utvecklar dialogen med EU
- Stödjer rättvisemärkta produkter
- Tämjer Putin (det är ocivilserat att stänga av gasen genom Ukraina pga av en konflikt med det landet så att andra drabbas)
- Arbetar för nedrustning
- Satsar på demokratiutveckling och kraftfulla åtgärder för att stödja en positiv utveckling i Afrika
- Stödjer de progressiva regimerna i Sydamerika

Möjligen är detta att hoppas på för mycket, men vad kan man göra annat än att just hoppas. Och en viss betydelse för världen har ju hans ställningstaganden. De påverkar oss vare sig vi vill eller inte.

18 jan En söndag i januari 2009

Godmorgon världen på P1. Bra morgonprogram på söndagar, mellan nio och elva. Med reportage, med krönikor, med panelen och med public service, det utmärkta satirprogrammet med imitatörerna Göran Gabrielsson och Rakel Molin. Public service kommer cirka tio minuter över tio. Därefter lite allmänna hushållsgöromål. Sen har jag rensat på skrivbordet. Högarna växer om de inte hålls efter. Lyssnat på ekosändningar. Promenad i det lätt blåsiga och ganska råa och fuktiga klimatet. Semla till kaffet. Läsning av lite handlingar som ska avhandlas i veckan. innebandy mellan fem och sju. Trött i ryggen efteråt. Trött fysiskt överhuvudtaget efter dessa två timmar som jag ibland undrar om de är särskilt hälsosamma. Middag och nu bloggande och sen lite TV. Ska titta på Aktuellt och därefter Agenda om en stund och sen förmodligen, om jag inte somnar, Dokument utifrån klockan tio, som handlar om USA:s gigantiska och växande statsskuld.

Men Gaza görs sig påminnt. Bilderna på de döda barnen och förtvivlade föräldrar lämnar ingen ro. Nu är det tydligen ensidigt proklamerade vapenvilor. Inga överenskommelser utan var och en avgör själv när dödandet kan börja igen.  Israel måste lämna Gaza omedelbart och häva blockaden. Vill man ha genomdemokratiska parter att prata med måste man själv uppträda civiliserat.

17 jan Vad skriva i en blogg?

Igår skrev jag avsiktligt ingenting om Gaza i bloggen. Det finns ju annat att fundera över också. Jag skrev bland annat att jag såg fram emot en trevlig fredagkväll. Det blev också en trevlig kväll. På morgonen idag hörs så nyheten om att Israels krigsmakt åter attackerat en skola som drivs av FN och att två barn dött vid attacken. Det är attacker mot skolor, FN- högkvarter, sjukhus, ambulanser och matförråd. Det här kriget, den israeliska övermaktens järngrepp över 1,5 miljoner människor som man nu håller på att bokstavligen skrämma ihjäl går inte att glömma bort. Det har blivit en del av vardagen som slår till med en sådan kraft att man blir fysiskt illamående av att varje dag få veta om nya barns död. Samtidigt får det inte sluta rapporteras om det bara för att jag blir illamående så att det stör min ganska bekymmersfria tillvaro i övrigt. Detta måste det skrivas om och visas bilder på.

Ikväll påstås det att Israel ska utlysa en ensidig vapenvila som Hamas redan avvisat. En vapenvila måste självklart förenas med att Israel lämnar Gaza och att Hamas samtidigt avbryter sin raketbeskjutning.

Det kommer att behövas massiva biståndsinsatser en gång till. Det insatser som gjorts tidigare har bombats till smulor. Projekt med åkermark och odling har körts sönder av israeliska stridsvagnar. Återuppbyggnaden får börja om igen. Jag tror att många av oss här är beredda att visa en stor generositet. Pengar kan inte ersätta de mer än 350 döda barnen. Men de flera tusen skadade kan få vård, barn kan få gå till skolan igen och leka utomhus med sina kamrater utan att vara livrädda. De kan få mat under ordnade former igen när det finns vatten och ström i de bostäder som byggts upp igen, efter att bostadshus sprängts i bitar. En dag....

16 jan Fredagsnoteringar

Denna dag noteras:

...att J Duveborn i dagens K- blad som vanligt talar illa om public service. Han förstår inte skillnaden mellan en reklamberoende TV- kanal och en avgiftsfinansierad. En avgiftsbaserad public service TV är oberoende. Det är inte en skattefinasierad som han påstår. Dert är viktigt att public service fyller funktionen av att fritt kunna granska makthavare utan att riskera minskade skatteanslag. Den risken är mindre med en levande demokrati, men om det dyker upp makthavare som får för sig att styra public service ska det vara så svårt som möjligt att göra det. Public service är fri televsion. Om det kniper ekonomiskt för en ägaren till en reklamfinansierad TV- kanal tror jag inte han skulle tveka ett ögonblick att lyssna på en stor köpare av reklamtid, om denne har synpunkter på innehållet i programmen. För en sådan ägare är det i första hand en fråga om att tjäna pengar. TV- verksamheten bedrivs knappast som någon form av ideell verksamhet.

...Henric Borgströms intressanta ekonomikrönika i samma tidning. Han redogör för hur riskkapitalbolagen suger vinster ur företag och sen låter dem falla. Direktörer som förmedlar sådana affärer tar feta konsultarvoden. Var finns långsiktiga industrialister nu för tiden?

...från Dagens samhälle att allt fler kommuner får revidera sina budgetar. I Kristianstad blundar den borgerliga majoriteten så gott de kan för vad den försämrade ekonomin kan innebära.

... från dagens Aftonbladet att den schweiziske ekonomen Marc Faber bedömer att USA kommer att gå i konkurs. De gigantiska lånen kommer att sänka landet. Det vore inte bra för världsekonomin, men belyser vikten av av ett starkt och stabilt EU.

...att kvällen kommer att ägnas åt lite schackspel, några pilsner och allmän trevnad.


15 jan Plus och minus

Plus för Mona Sahlin i partiledardebatten. Mer stringent än tidigare. Fortsätt så?
Miunus för Reinfeldt och kompani. Lyssnade på Littorin på TV häromkvällen och han upprepade sitt tugg om "skitår". hans inställning till hur man ska förhålla sig till detta var märkligt passiv. Visst vet vi att denna lågkonjunktur beror på andra faktorer än de vi direkt kan påverka, men all inhemsk politik nu måste ju gå ut på att hålla ihop landet, att satsa på kompetensutveckling, att se till så  att de som ställs utan jobb klarar sig igenom med hälsa och trygghet i behåll.

Plus för Lars Winnerbäck, som jag av en händelse såg på TV igårkväll. Verkar väldigt sympatisk.
Minus för Lisa Marklund som uppenbarligen varit ovarsam med sanningen när hon berättat den "sanna" historien i boken "Gömda".

Plus för en respektfull dialog med barn och föräldrar om mål och resultat i skolan.
Minus för "betygsliknande omdömen" till mindre barn. Nu kommer snart frågan upp i barn- och utbildningsnämnden.

Plus för en öppen och förutsättningslös debatt om näringslivsklimat i Sverige.
Minus för dogmatiska testuggare som Nils- Eric Sandberg, krönikör i K- bladet. Idag yrar han om att socialister motsäger sig förändring. Jag citerar följande meningar: "Socialisterna kritiserar marknadsekonomin för att den oroar människor med förändring och risker. Problemet är att förändringen ligger inbyggd i materien: elementarpartiklarna är alltid i rörelse som är proportionell mot temperaturen. Först när temperaturen är nere på absoluta nollpunkten, - 273,15 grader, har all rörelse i materien upphört. Då blir det äntligen lugn och ro." Ja, så kan man ju också motivera kapitalismens utslagning. Det är en något märklig infallsvinkel för att argumentera för det. Till Nils- Eric Sandberg kan vi socialister bara förmedla budskapet att vi är för all förändring som leder till en rättvisare fördelning, ekonomisk demokrati och trygga anställningsvilkor. När det gäller sådana förändringar befinner sig sannolikt N-E Sandberg på den absoluta nollpunkten.

och till sist

Plus för alla ansträngningar som görs för att stoppa blodbadet i Gaza.
Minus för de som motsäger sig dialog och försoning.

14 jan Liv

Civilisationen har tyvärr ännu inte nått några högre höjder. Som människor har vi en enorm kapacitet, men som vi knappast nyttjar särskilt ändamålsenligt. Nåja, det är en sanning med modifikation. Det är ändamålsenligt att skapa betingelser för att skaffa föda, bygga bostäder, lära sig läsa, utveckla avancerad teknologi, skriva böcker och skapa musik. Frågan är varför vi inte gör det i större utsträckning. Vi förmår allt detta men förmår samtidigt att ödelägga, mörda och förtrycka.

För 15 miljarder år sedan påbörjades den process som så småningom ledde till liv. Det brukar kallas "Big bang" och ännu vet ju ingen vad som satte igång det. Jag kan fascineras av de oerhört komplexa skeenden som lett fram till liv på Jorden från det att allt satte igång. Det krävdes vissa exakta betingelser för att galaxer skulle bildas, börja rotera och avsätta gasmoln som blev stjärnor och planeter. Vår sol bildades för 5 miljarder år sen och planeten Jorden är något yngre. Jorden är uppbyggd av grundämnen som härrör från stjärnexplosioner i universum. När vissa stjärnor av en viss storlek brunnit ut exploderar de och de grundämnen som bildats vid kärnreaktionerna i stjärnan sprids ut i rymden. Varenda järn- och kolatom i våra kroppar har bildats vid kärnreaktioner i en stjärnas inre. Jo, det är faktiskt så.

Hur liv har uppkommit kan ingen ännu förklara. Nyckeln till liv är reproduktion, det vill säga förökning. DNA kopierar sig självt och avsätter nya celler och nytt liv. Men hur började den processen? När livet väl bildats har det sen tagit 4 miljarder år tills dess att det fanns människor. Den mångfald av liv som utvecklats genom evolutionen är enorm och märkvärdig. Det ömsesidiga beroendet mellan vissa arter undrar man över hur det gått till. Orkidéarten flugblomster, vars blomma liknar en speciell fluga, är helt beroende av denna fluga för att spridas.

För några miljoner år sedan började det som blev människa att ta form i Afrika. För cirka hundratusen år sen gick vår variant av människa ut från Afrika och spred sig i världen. Vi har sen dess utvecklat språk, samhällen och andra färdigheter och seder som gjort att vi nu behärskar världen och hittar på nationsgränser och sammanslutningar som FN och EU.

Det som hänt på 15 miljarder år är fantastisk och ganska egendomlig. Livet är det märkligaste av allt. Min undran är ibland hur vi hanterar denna märkvärdighet. Det är lätt att släcka ett liv och det sker alldeles för ofta. Evolutionens enastående skapelse som tagit så lång tid att utveckla tar det bara en sekund att döda. Det är förfärligt att vi låter det ske.


13 jan Skolresultat

Vi har idag i barn- och utbildningsnämnden bland annat diskuterat gymansieresultat. I Kristianstad har vi sämre betyg och lägre andel behöriga till högskola än riksgenomsnittet. Det är bekymmersamt eftersom det inte finns någon anledning att tro att ungdomar i Kristianstad generellt skulle ha en sämre förmåga till inlärning. Det finns andra faktorer som jag tror spelar roll.  Min hypotes är att vi vid en analys ska titta på:
- Kunskaps och bildningstraditioner; det vill säga synen på kunskap och på skolan och den generella utbildningsnivån i trakten.
- Förhållningssätt från lärare som kan hänga samman med skoltraditioner här i Kristianstad, tillexempel vid betygssättning.
- Pedagogiska metoder som är formade av traditioner och vår trakts historia.

Har läst några bloggar idag från Gaza. Det finns adresser till dem i dagens Aftonbladet.

12 jan 1000

Nästan 1000 människor har nu dött i Gaza. 280 av dem var barn. Cirka 40% bedöms ha varit civila. Från israeliska flygplan släpper man ner flygblad med uppmaningen till de som är civila att sätta sig i säkerhet.

Idag har jag ägnat mig åt mitt arbete på omsorgsförvaltningen, läst lite texter, lagt sista handen vid en utvärdering tilldsammans med en arbetskamrat och diskuterat lite om äldredelegationens rapport och förslag om trygghetsbostäder. Jag har därefter ikväll varit på ett möte med arbetarekommunens valberedning och tagit fram ett förslag till ombud på partidistriktets kongress. Väl hemma blev det en kopp te och några mackor. Sen samtal med goda vänner om en planerad resa. Lite tidnings- och bokläsning avslutar kvällen. Imorgonbitti frukost som vanligt med Kristianstadsbladet. Svårt att vara utan den tidningen även om man stundom blir förbannad redan tidigt på dagen efter läsning av dagens ledare. Sen blir det politik med sammanträde med barn- och utbildningsnämnden. Några rätt vardagsnära frågor ska avhandlas, förmodligen utan någon större dramatik. Möjligen en något dyster rapport om den ekonomiska situationen inför barn- och utbildningsnämndens bokslut. Får fundera lite extra på var lunch ska intas eftersom Hesslebaren är stängd den här veckan. Imorgonkväll blir det ett öppet möte där vi från barn- och utbildningsnämnden bjudit familjer till en information och diskussion om planerna för skolorna i den östra delen av staden. Hoppas det inte blir allt för sent. Det är skönt att vara hemma en stund innan kvällen är slut.

Önskar politikerkollegor i Gaza ungefär samma vardag.

11 jan Vilodag för mig men inte för alla...

Söndagar är ofta behagliga dagar, det vill säga om man som jag arbetar normal kontorsarbetstid. Så är det inte för alla. Här hemma vill vi ha service med öppna butiker, sjukvård och äldreomsorg alla årets dagar. För alla de som upprätthåller den servicen blir andra dagar vilodagar.

Det är idag inte heller vilodag för de som hör missilerna tjuta och explodera, ännu mindre för de som befinner sig i epicentrum för en träff, om nu det är korrekt uttryck för den plats där en bomb slår ner och kreverar. Då väntar bara den eviga vilan. För de barn som vistas i den miljön är det oklart när det blir nya vilodagar för att bara leka utomhus utan att vara rädd och utan att riskera att förlora livet. 



 

10 jan Mot våld och förtryck

Idag har jag och andra socialdemokrater deltagit i en manifestation mot Israels invasion i Gaza. Socialdemokraterna beslutade sig för att delta som medarrangörer, trots en del invändningar som man kan ha mot att delta på grund av andra medarrangörer. Kommunistiska partiet var en av arrangörerna och det tycker jag är det främsta skälet till att fundera en extra gång innan vi som socialdemokrater är med. De som är med i KP är naturligtvis oftast lika trevliga som alla andra, men de tillhör en rörelse som fortfarande har Stalin som någon slags husgud och socialistisk hjälte. För att vi socialdemokrater ska delta i sådana här manifestationer måste de ha en demokratisk legitimitet. Risken finns att det inte uppfattas så när ett parti som KP är med. För min del känns det trots allt OK att delta eftersom FN- föreningen är med och det vi som socialdemokrater vill stödja är just FN:s roll i denna svåra konflikt. FN:s säkerhetsråd har ju nu också ställt sig bakom en resolution om omedelbar vapenvila och krävt ett omedelbart tillbakadragande av de isareliska trupperna.

Jag blev ombedd att säga några ord för socialdemokraterna vid det offentliga mötet utanför Domus, i samband med manifestationen. Nedan följer mitt inlägg:

"Kristianstadsbor och världsmedborgare!

För det är ju också världsmedborgare vi är när vi samlas här idag. Vi bryr oss och vi engagerar oss när andra medborgare i världen utsätts för våld och förtryck.

Vi är det med skratt och glädje när vi kan se hur barn tryggt kan gå til sin skola eller när en familj en ljum sommarkväll kan ta en promenad utan att behöva vara rädda för vare sig raketattacker eller "intelligenta" missiler.

Vi är världsmedborgare med gråt och sorg när vi sett att skolor där människor sökt skydd har bombats och vi vet att 200 barn har dödats och långt fler har skadats i det förfärliga övervåld som nu utövas av staten Israel mot de inspärrade i Gaza.

"Härlig är världen, men dåligt lottad till sitt föstånd", skrev Harry Martinsson på 30- talet. Jag kan känna en oerhörd sorg av att civilisationen sedan dess inte har nått högre höjder, när vi nu ser hur våldet utövas i Gaza.

Det som nu sker är en dubbel tragedi.

Det är en väldig tragedi för de som idag, just nu, i Gaza utsätts för denna enorma påfrestning av fysiskt och psykiskt våld.

Men det är också en tragedi för det judiska folket som en gång drabbats av ett oerhört förtryck och folkmord som aldrig någonsin får upprepas igen, och som nu själva uppträder som förtryckare genom staten Israel.

FN:s säkerhetsråd har antagit en resolution om omedelbar vapenvila och att Israel måste dra sig tillbaka från Gaza.

Nu finns inget annat än att följa den resolutionen.

Fred nås inte på det här sättet.

Invasionen av Gaza måste få ett slut nu!"

9 jan Gaza och sen...

Nästan 800 palestinier har nu dödats efter Israels invasion i Gaza. Idag har FN:s säkerhetsråd krävt omedelbar vapenvila och ett tillbakadragande av de israeliska trupperna. USA la ner sin röst men enligt Aftonbladet var Condoleza Rice positiv till resolutionen.

FN är det internationella organ vi har när kriser inträffar. Det är viktigt att FN:s ställningstagande respekteras. Det är det samarbete världens länder kommit överens om för att världen ska bli mer civiliserad. Ibland kan jag undra om det är möjligt att nå en för mänskligheten civiliserad tillvaro. Möjligheten finns, det är  vi själva som äger frågan, men det tycks så oändligt svårt. Ändå envisas jag med att tro på möjligheten att påverka och förändra världen. Och det är väl så det måste vara. Alla andra alternativ är så mycket värre. Om hoppet om en mänskligare jord dör återstår bara den definitiva undergången.

Nu är det, som sagt, min övertygelse att allt är möjligt. Vi människor är i grund och botten väldigt lika varandra. Vi har samma behov, vi behöver trygghet, samhörighet, frihet och kärlek. Vi har ungeför samma drömmar och samma längtan. Så är det naturligtvis också bland de som lever i Israel, på Västbanken och i Gaza. De längtar efter samma saker, de drömmer om en bättre morgondag och de vill kunna ta en promenad en ljum sommarkväll utan att vara rädda för raketattacker eller bombplan.

"Härlig är världen, men dåligt lottad till sitt förstånd", skrev Harry Martinsson på 30- talet när nazisterna tagit makten i Tyskland. Orden känns allt för aktuella. Men kanske lär vi oss en dag.

Imorgon är det en manifestation mot Israels invasion av Gaza. Jag ska vara med där och manifestera mot våldet. Vi träffas på Söderportskolan klockan tolv och avslutar med ett kort möte vid Domus cirka tjugo över tolv.

8 dec Jämställdhet och feminism

Att vara för jämställdhet mellan män och kvinnor är inte det samma som att vara feminist. Jämställdhet säger sig förmodligen de flesta vara för. Det är självklart enkelt att i princip hålla med om att kvinnor och män ska ha lika löner för lika arbete. Nu blir det ju inte så bara för att man av välvilja tycker så. Det krävs någonting mer. Det krävs en kunskap om att det förekommer en strukturell diskriminering av kvinnor och att det i huvudsak varit så genom historien. Mannen har varit och är norm för olika värdesystem om till exempel vem som ska ärva, ha rösträtt, ta plats i styrelser, arbeta heltid och i högre grad definieras utifrån arbete och karriär. Nu försöker vi ändra på det och för att det ska ha någon framgång tror jag att det är nödvändigt att ta begreppet feminisism till sin hjälp, i meningen att ha förståelse för och kunskap om den strukturella diskrimineringen av kvinnor.

Arbeta för detta kan vi naturligtvis göra på många sätt. För en kommun, som en stor arbetsgivare, är det egentligen enkelt att se till så att kvinnor och män har lika möjligheter till heltidsjobb, tjänar lika mycket för likvärdigt arbete och att uppvärdera traditionellt kvinnliga, lågavlönade arbeten. De anställda kan genom utbildningar få kunskap och medvetenhet om den förekommande diskrimineringen och rustas för en förbättrad jämställdhet.

För en kommun är det dessutom ytterst vitalt att kommuninvånarna behandlas lika oavsett kön. Här tror jag at det brister. Inte minst inom vården har olika undersökningaer visat att män och kvinnor behandlas olika. En rapport från Socialstyrelsen häromåret visade till exempel att män med funktionshinder får fler insatser än kvinnor med funktionshinder. Detta behöver naturligtvis analyseras.

En europeisk samarbetsorganisation mellan kommuner och regioner har antagit en deklaration om jämställdhet mellan kvinnor och män. Det finns möjligheter att söka ekonomiskt stöd från Sveriges kommuner och landsting för att arbeta med detta. Frågan har handlagts av tjänstemän i Kristinstads kommun men inte kommit vidare. Intresse från den styrande majoriteten tycks saknas. Nu är det dags och ta itu med det arbetet. Varför inte börja med omsorgsförvaltningen och höja kunskapen om hur vi behandlar kvinnor och män som behöver vård och omsorg olika.

Infernot i Gaza fortsätter. De norska läkare som hörts i media den senaste veckan har idag försökt ta sig ut i en kolonn med 15 ambulanser med svårt skadade som skulle föras till sjukhus i Egypten. Kolonnen av ambulanser besköts och tvingades vända.

7 jan Vinterland

Hur vintern ska gestalta sig är oklart. Just nu; ganska milt med lite vitt inslag på marken. Blå himmel som gör att det känns onödigt att sitta inne en sådan här dag. Men julledigheten är obönhörligen slut nu och jag hoppas att den blåa himlen behagar visa sig även på helgerna.

Arbetsdag på barn- och utbildningsnämnden idag med genomgång av diverse handlingar. Mängden information är enorm och det är svårt att hålla jämna steg med det som dagligen läggs i postfacket. Jag tänker mig att boka in lite studiebesök i skolor och förskolor framöver. Det gäller att inte drunkna i handlingar. Besöken i de olika verksamheterna är mycket lärorika för mig. Det är också oerhört positivt att samtala med både vuxna och barn i skolor och förskolor.

I år hoppas jag att vi socialdemokrater i BUN ska ta fram konkreta alternativ i det kommande budgetarbetet. Jag hoppas att vi ska kunna sätta vår egen prägel på målen i det styrkort som BUN ska besluta om. Jag hoppas också att vi ska bli mer aktiva i det utåtriktade samtalet, i debattartiklar., på torgmöten och i möten med elever och föräldrar, om vår syn på skolan, om kunskap och bildning, om demokratisk fostran, om den nödvändiga ömsesidiga respekten mellan alla de som har skolan som arbetsplats och om det gemensamma ansvaret för en god arbetsmiljö.

Skolpolitiken är en nyckelfråga för oss socialdemokrater. Vi måste återvinna den trovärdighet som nog dessvärre naggats en del i kanten. Jag pratade med en bekant häromdagen som är lärare och som ingalunda är någon anhängare av borgerligheten, men som lite försiktigt ville framföra till mig att det nog ligger något i det som Björklund säger, även om han inte gör det på det sätt vederbörande skulle önska. Men andemeningen i budskapet om att betona vikten av kunskap, att det måste finnas lärare som är experter på t ex läsinlärning och att det finns en tydlighet i uppdraget till skolan, det är sådant som är viktigt att lyfta fram och förtydliga. Jag känner mig lite beklämd av den kritik som det faktiskt är mot vad som uppfattas vara socialdemokratisk skolpolitik. Jag tycker att det är oerhört viktigt för oss att lyfta fram kunskaps- och bildningsmålen, men på ett sätt som inte fastnar i evigt kravställande.

Jag vill prata om det ansvar vi har, både elever och personal, för att nå bra resultat. Det är också det som är kärnan i idén om den generella välfärden - Det gemensamma ansvaret. Ett användande av ett sådant  språkbruk är mycket mer positivt än det eviga tjatet om alla krav man måste ställa på vissa individer för att de inte ska förslappas, söka arbete, integreras, läsa läxan eller vad man nu kan tänka sig.                    

6 jan Skola bombad

Idag har en skola bombats i Gaza. Enligt uppgifter i media hade hundratalet människor tagit skydd där när bomberna föll. Ett fyrtiotal tros ha dött vid attacken. Striderna hårdnar och Hamas fortsätter att skicka raketer in i Israel. Rakterna från Hamas skrämmer och sägs vara huvudskälet till att Israel nu invaderat Gaza. Det får ses som en förevändning eftersom Israel aldrig haft för avsikt acceptera Hamas, trots att Hamas vunnit ett demokratiskt val. Det kan man möjligen beklaga men inte förneka.

Sett i backspegeln hade det naturligtvis varit oändligt mycket bättre om Israel och PLO slutit en varaktig fred med 1967 års gränser som grund för en fredsuppgörelse. PLO, som i huvudsak är och har varit en icke- religiös organisation, hade varit enklare att göra upp med. När hopplösheten och uppgivenheten har brett ut sig har det gynnat religiös extremism och Hamas framgångar får närmast betraktas som ett uttryck för det. Det är tragiskt eftersom religiös fundamentalistisk logik ser helt annorlunda ut än den sekulära, icke- religiösa. Det är precis lika tragiskt och farligt för mänsligheten som när USA:s president utser "ondskans axelmakter" och tror sig ha ett uppdrag från gud att invadera Irak.

Israel har rätt att skydda sina gränser men Israel har också visat i praktisk handling att man inte menat allvar med fredssamtal när man accepterat en långtgående utbyggnad av bosättningar på Västbanken. Det markområde som skulle bilda grund för en palestinsk nation har styckats sönder i småbitar av alla bosättningar som etablerats.

Min uppfattning nu är att Israel och Palestina förbrukat sina mandat att nå en hållbar och varaktig fred. De har misslyckats och nu är det dags att sätta hela området under FN- mandat, eftersom den ohyggliga och destruktiva process som pågår främst bryter ner de människor som bor där men också påverkar hela världen. Ett uppdrag till FN skulle bli att etablera den tvåstatslösning som alla pratar om men ingen mäktar med att åstadkomma. Det är dags för världssamfundet att lösa det nu.

5 dec Heja rödgröna laget!

2009 och året före nästa riksdagsval. Nu har vi på den rödgröna sidan alla möjligheter i världen att visa ett alternativ i svensk politik:
- som både utjämnar klyftor och stärker kreativitet och entreprenörsskap - Det finns alltså ingen motsättning mellan jämlikhet och individuell kreativitet som borgarna vill framställa det som.
- som både gynnar tillväxt och grön klimatpolitik - Det finns ingen motsättning mellan hög materiell standard och en hållbar tillväxt.
- som både skapar en generell  välfärd av hög kvalitet och egna livsval - Det finns ingen motsättning mellan en bra offentligt finansierad vård, skola och omsorg och möjligheten att göra egna ekonomiska prioriteringar.
- som både ger en god generell välfärd för oss infödda svenskar och en generös bistånds- och flyktingpolitik - Det finns ingen motsättning mellan höga pensioner och stöd till fattiga och förtryckta, tvärtom det stärker långsiktigt goda villkor också för oss som bor här i den rika delen av världen.
- som både stärker arbetsrätten och utvecklar näringslivet - Det finns ingen motsättning mellan trygga arbetsplatser och ett dynamiskt näringsliv.
- som både ger Sverige en stark röst i världen och stärker EU:s progressiva roll i världen - Det finns ingen motsättning mellan ett självständigt Sverige och samarbetet i EU.

Idag är jag väldigt glad över att inte befinna mig i Gaza. Det finns svenskar som vill ta sig ut men inte kan. Det kanske löser sig för dem, men hur går det för de andra 1,4 miljonerna som lever hopträngda som råttor instängda i en låda det inte går att ta sig ut ifrån, allt medan bomber kreverar, hus rasar samman, stridsflyget drar fram och människor lemlästas. Finns det tårar kvar hos de barn som tvingas uppleva detta helvete? 

4 jan En vacker dag...

En vacker vinterdag som den här fördunklas av det som händer i Gaza just nu. Det är en tragedi, en dubbel tragedi. En tragedi som drabbar både det judiska folket och palestinierna.

Den israeliske författaren Amos Oz ger i sin bok "En berättelse om kärlek och mörker" bakgrunden till att hans föräldrar en gång emigrerade till det dåvarande Palestina. Det Palestina som var en del av det brittiska imperiet och som under 1900- talets första decennier fick en kraftigt ökande judisk invandring. Drömmen om det judiska hemlandet växte sig under den sionistiska ideologin kombinerat med den ökande antisemitismen, allt starkare. Många emigrerade dit mot sin egentliga vilja. Judar i Europa var en del av den europeiska kulturtraditionen och såg sig ofta själva som i första hand europeer. Många vägrade acceptera den tilltagande hetsen mot judar och de som valde att stanna kvar, i till exempel Vilnius där en farbror till Amos Oz levde med sin familj, mördades senare.

Tragedin för det judiska folket är enorm och vi som lever nu får aldrig glömma den. I Tyskland tar man ett berättigat stort ansvar för minnet av förintelsen. För den som reser till Berlin vill jag gärna rekommendera ett besök vid minnesplatsen över förintelsens offer. Den ligger alldeles nära Brandenburger Tor.

Man kan diskutera frågan om den judiska staten Israel, men det är inte särskilt fruktbart. Staten Israel finns sedan 1948, som en konskevens av den sionistiska drömmen om ett judiskt hemland, påverkat av förintelsen och som följdes av ett FN- beslut.

Tragedin idag handlar om hur de förtryckta blivit förtryckare. I Gaza bor 1,4 miljoner människor på en yta som ungefär en tredjedel av Öland. Människorna där kan betraktas som inspärrade och gränsen kontrolleras av Isarel. De inspärrade blir allt mer desperata. De har ingenting att förlora. Det lilla hopp som kanske återstår ställs till de som förmår formulera något motstånd och motståndet har blivit allt mer religiöst färgat. Fanatismen tilltar hos dem som inte längre har något hopp.

Nu rullar de israeliska stridsvagnarna i Gaza. Att på detta lilla område skilja miltitära mål från civila är naturligtvis omöjligt. En norsk läkare sa på radio idag att detta är det värsta han varit med om, trots sina erfarenheter från bland annat Afganistan. Han liknar det som händer nu med en massaker.

Det här är inte en fråga bara för Israel. När hopplösheten brer ut sig i Gaza och fundamentalismen tilltar blir det ett hot mot hela världen. Det skapar grogrund för terror grundad på fundamentalism. Vi riskerar att få ökande klyftor mellan den muslimska världen och Europa/USA.  Nu, när vi behöver något helt annat. Nu när vi behöver dialog för ökad förståelse. Min gissning är att den dialogen är svår att föra så länge situationen är som den är i Israel och Palestina. Därför måste världssamfundet under ledning av FN aktivt se till så att våldet får ett slut och att se till så att de båda staterna Israel och Palestina får reella möjligheter att existera sida vid sida under trygga och säkra former. Världen måste inse att dessa båda stater kan inte hantera detta själva.

3 jan Paroller

Paroller som är aktuella under 2009:

- Grattis på födelsedagen! (Kan förmodligen tillämpas vid flera tillfällen. Jag har använt den idag)
- Inga bilar på gågatorna!
- Heja FAIK Bandy!
- Votering!
- Kryssa Hillevi Larsson i EU- parlamentsvalet!
- Bygg miljövänliga bilar!
- Glad påsk!
- Heja Annelie! (apropå händelser den 24/1)
- Växtkraft till alla barn!
- Stopp för blandade salar på CSK!
- Lyssna!
- Återbäring på Konsum!
- Demonstrera på Första maj!
- Skriv insändare!
- Bygg ut järnvägarna!
- Skål! (t ex på kräftskivan)
- Bygg kommunala vindkraftverk!
- Promenera i Vattenriket!
- Cykla till jobbet!
- Gå med i facket!
- Höj blicken!
- Anslut Sverige till euron!
- Fika på museet!
- Leve mångfalden!
- Gå på teater!
- Solidaritet!
- Simma lugnt!

2 jan 2009 och årets första arbetsdag

Årets första arbetsdag och den välbehövliga och avkopplande julledigheten är i stort sett slut. Det är alltid skönt att vara ledig och ibland känns det som om jag är av naturen lat. Jag tror det är nyttigt med lättja då och då. Jag sa en gång till en arbetskamrat när vi pratade om arbete och arbetsvillkor att jag tycker att man ska få vara lat på jobbet. Det kan ju låta märkligt, men egentligen tror jag att det ligger mycket i det. Arbetslivet nuförtiden ställer mycket stora krav på effektivitet. Så stora att det i stort bara finns utrymme för 110 %-igt fungerande människor på arbetsplatserna. Toleransen mot de som av en eller annan anledning inte når upp till dessa effektivitetskriterier är låg. Arbetsgivare anställer knappast medvetet den som har någon skavank. Arbetstempot är pressat och på en arbetsplats är man beroende av att alla länkar i en kedja fungerar perfekt. Om någon sviktar sinkas processen.

Förmodligen är det så att en arbetsplats och dess produktion fungerar bäst om de människor som är inblandade har det bra. Arbetet ska vara utmanande och inspirerande. Ett högt arbetstempo behöver inte leda till negativ stress om arbetet känns meningsfullt och är utvecklande. Att ha det bra på arbetet innebär också att det finns stunder till reflektion och stunder av "lättja". Dessutom måste vi ha arbetsplatser där det finns utrymme för alla sorters människor, även de som faktiskt har någon skavank som inverkar på det vi kallar effektivitet. ´

Med tydliga mål som går att uppnå kan förmodligen de allra flesta bli inspirerade och åstadkomma stordåd. Där effektiviteten klickar skulle jag tro att bristen på kunskap och medvetenhet om en verksamhets själva syfte är det största problemet.

Jag gillar den offentliga sektorn och betraktar den som vår egen, det vill säga "vår" i betydelsen vi som medborgare. Min självklara utgångspunkt är att det offentliga ska vara bäst, allt annat är oacceptabelt. För mig som politiker är medborgarperspektivet därför den enda tänkbara utgångspunkten. Varenda skattekrona ska gagna de som levererar in skatten. Vi kan ha olika uppfattningar om vad som bäst gagnar medborgarna, och därför har vi politiken, men beslut om pengar ska alltid kunna motiveras. Det är därför också vår uppgift som politiker att se till att medborgarperspektivet genomsyrar hela den kommunala förvaltningen. I stora delar är det min uppfattnig att så sker, men det är en diskussion som alltid måste hållas levande. Varenda ställningstagande som påverkar kommuninvånarna på ett eller annat sätt ska kunna motiveras öppet och tåla granskning. Alla som arbetar i en offentlig verksamhet som kommunen ska förstå sitt uppdrag och vara medveten om vem som är uppdragsgivare (och ha möjligheten att vara lat på jobbet ibland). Då tror jag att vi också får en effektiv organisation.


1 jan 2009 ...och god fortsättning på det nya året

Kan ett nytt år börja bättre än med den soliga dag som är idag? Det får bli en dag med utevistelse. En promenad längs havet är nog det bästa. Skulle tro att det är bra sikt idag ner mot Stenshuvud och bort mot Sölvesborg.  Dert verkar som om det är stilla ute. I sol med lä är det förmodligen ganska behagligt.

RSS 2.0