10 dec ...och det varade till midnatt men jobbavdrag blir det för en del

Fullmäktige igår var sig likt. Timmen blev sen och knappt före 12- slaget klubbade ordföranden av mötet. Det är ju inget problem i sig att fullmäktigemötena varar länge men då bör de äga rum på dagtid. Skärpan avtar framåt natten. Tyvärr fick jag inget svar på min interpellation eftersom barn- och utbildningsnämndens ordförande var sjuk.  Jag gör ett nytt försök att föreslå att Skolinspektionens beslut om IT- gymnasiet  ska överklagas, i arbetsutskottet nästa vecka.

Idag stod att  läsa i K- bladet om skattesänkningarna nästa år. Under rubriken "Alla med jobb får mer pengar". Det är inget annat än ett hån mot de som nu ställs utan arbete. Jobbavdraget skulle enligt alliansideologin stimulera sjuka, förtidspensionärer och arbetslösa att lägga manken till för att få ett jobb. Uppenbarligen har inte det hjälpt. Det är helt andra omständigheter som leder till jobb. Konjunkturen är en sådan faktor,  vilket vi nu påminns mycket hårdhänt om. Andra faktorer är utbildning, möjligheterna till rehabilitering och viljan hos arbetsgivare att anställa de som av en eller annan anledning inte har den 110 %-iga kapacitet som alla som anställer vill ha.

Nu ska den som tjänar 20000 kr i månaden få 250 kronor i lägre skatt, den som tjänar 30000 får 625 kronor och den som tjänar 40000 får 962 kronor i sänkt skatt per månad. Detta är en utstuderad klasspolitik som syftar till att öka klyftorna i samhället och urholka den generella välfärden. De som har det gott ställt ska klara sig själva på sina försäkringar och de som inte har råd får en sämre kvalitet hos en offentlig sektor som blir allt fattigare. För så blir det naturligtvis. Överföringen från offentlig, rättvist fördelad konsumtion, finansierad enligt en solidaritetsprincip där den som tjänar lite mer också bidrar med lite mer, till privat konsumtion, försämrar den offentliga skolan, vården och omsorgen.

Detta är det vi allra minst behöver just nu. Statens ekonomi, som varit god, försämras nu i snabb takt. Nu behövs det offentliga mer än någonsin! Nu behövs inga jobbavdrag.

Högerns mål är naturligtvis att minska lojaliteten med det gemensamma. Nu finns det kanske hopp ändå. Olle Svenning skriver i dagens aftonblad en hoppfull krönika om kapitalismens kris. Till och med högerpolitiker och näringslivsföreträdare ropar nu efter staten och fördömer de giriga spekulanterna. Det är ett systemfel hos ett system som inte kan ge sina medborgare trrygghet utan som kastar ut dem i arbetslöshetens ångest. Det är dags för en ny vänster nu att ta ledningen. Det är dags att sätta solidariteten allra högst på dagordningen. Det är dags att sätta sådana spelregler för marknaden att den inte tillåts att handskas så vårdslöst med människor som nu är fallet.

Olle Svenning menar att medelklassen i grund och botten vill ha rättvisa och därför inte kommer att lockas med av högeralliansens lockrop om sänkta skatter. Jag hoppas innerligt att han har rätt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0