21 dec Julklapp för försoning

Julafton närmar sig och ännu hinner jag dela ut några klappar i förskott. Dagens julklapp med ord delas ut till Nelson Mandela, kanske den störste, sanne, hjälten i vår tid. Tidigt började han sin kamp mot apartheid i Sydafrika. Han blev ledande inom ANC och fängslad för sitt brott - brottet att hävda alla människors lika värde.

Nelson Mandelas storhet är att trots några decennier i fängelse inte förfalla till hat och hämndbegär. Väl frigiven ledde han vägen mot demokrati och apartheids avskaffande. Han blev den förste valde presidenten i Sydafrika där majoriteten av folket fick vara med och rösta.

Ledstjärnan för Nelson Mandela var, och är, försoning. Det är riktigt stort att beträda en ny väg med försoning som metod, där de som förtryckts, fängslats och förslavats ingalunda med självklarhet gör ett sådant val. Allt för ofta är det istället hämnd som utkrävs. Och den vägen leder oftast till upptrappat våld, hämnd möts med hämnd med resultatet att alla förlorar - det finns inga segrare annat än i den perverterade retorik som maktgalna krigshetsare förmår att prestera.

Nelson Mandelas exempel behöver mångfaldigas för att den här Jorden ska bli en tryggare och säkrare plats att vara med en stund på. Detta kanske rent av har något med julens budskap att göra. Måtte i så fall de som kallar sig kristna världen över, och som har makt att påverka, ta detta budskap på allvar.

Jag önskar dig,Nelson Mandela, och din familj en God Jul och ett Gott Nytt År!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0