29 dec Nya spådomar

En spådom om sjukvården:

Privatsjukvården stormar fram och det blir allt vanligare med försäkringslösningar. Detta sker medan den offentligt finansierade vården urholkas och försämras. Redan idag genomförs på CSK ett "projekt" med blandade salar för kvinnor och män. Gamla och sjuka kvinnor och män tvingas nu att dela rum med varandra.

För att bli inlagd på sjukhus måste man idag vara riktigt ordentligt sjuk. Så sjuk att man kanske inte orkar hävda sin egen vilja om hur man vill ha det.  Man blir beroende av andras vilja eller kanske rent av godtycke. Man är inte särskilt angelägen om att visa upp sin skröplighet. Man vill hålla på sin värdighet, men orkar inte. Det kan vara känsligt att dela rum med någon av det andra könet. Man ska halvklädd stappla några steg till toaletten när man behöver det. Man ska utsättas för blickar av andra. För äldre, och för de delen även yngre, som kanske inte är särskilt vana vid att gå lättklädda för obekanta av annat kön blir man nu totalt utlämnad utan att orka protestera.

Jag skäms över att välfärden har nedrustats så dramatiskt! Att äldre, för det är mest de som ligger på sjukhus, ska utsättas för detta. Nu måste vi skrika riktigt ordentligt högt så att det blir ett slut på den här nedrustningen. Och den sker samtidigt som den som tjänar 40000 i månaden ska få ytterligare en tusenlapp i skattesänkning från årsskiftet. Fy fan, säger jag, jag mår riktigt illa av detta.

Min spådom handlar om att om det här får fortsätta så har vi snart privatavdelningar på sjukhusen, finansierade med privata försäkringar, och storsalar för de som inte kan köpa någon försäkring. Det är redan idag möjligt för ett offentligt ägt sjukhus att hyra ut sina faciliteter till den som kan betala. Snart är vi där, snart kan vi ha en privatavdelning på CSK med endast enkelrum, god personaltäthet och de bästa kompetenserna. Det brukar bli så när betalningsförmågan är god. För det offentliga blir inte mycket kvar när platt skatt införts och skatterna sänkts överlag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0