4 dec Europeana

Häromdagen skrev krönikören Marianne Ekdahl i K- bladet om en ny hemsida som håller på att byggas upp - Europeana. Det passar mig bra med en europeisk hemsida där museer och bibliotek är anslutna. Det kan bli en bra källa till ökade kunskaper om det europeiska kulturarvet. Tittade just in på den och råkade hitta en fint bildspel om Amundsens expedition till Sydpolen 1911-12.

För min del, som EU- och Europavän, tycker jag att det är nödvändigt att vi som bor här i Europa får lära oss mer om varandra och vår historia. Det handlar inte om att vi är förmer än någon annan, det handlar om kunskap om och förståelse för sina grannar. Vi lever här nära varandra, är beroende av varandra. Import och export till grannländerna i Europa är det största utbytet av handel. Vi behöver varandra för att förbättra miljön, för att motverka kriminalitet och för att bygga det öppna, gränslösa, samhället.

Kulturarvet är en bra ingång till ökad förståelse och kännedom om varandra. Överhuvudtaget borde det kulturella utbytet öka. Det borde visas mer europeisk film på TV. Det borde rapporteras mer från händelser i Europas länder i våra media. Vi borde göra mer för att stimulera intresset för europeiska språk. Jag är övertygad om att också ökade kunskaper om det här är en bra vaccination mot främlingsfientlighet och rasism. Europas historia är allt för nersmutsad med krig mellan länderna för att det ska vara riktigt sunt. Allt som kan motverka det i framtiden är av godo. Dit hör - om de används på rätt sätt - våra kulturarv.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0